Impost per gravar els pisos que portin dos anys buits amb un munt d’exempcions per poder-lo evitar

El consell de ministres activa el nou tribut, que començarà a meritar el 31 de desembre de l’any vinent però que ja caldrà fer gestions durant el primer trimestre de l’any i que tindrà un cost de 5,05 euros per metre quadrat

Una vista d'Andorra la Vella.
Una vista d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

El 31 de desembre del 2021 meritarà per primer cop l’impost sobre els habitatges buits. El Govern ha aprovat aquest dimecres el reglament que desenvolupa un tribut recollit en una de les lleis de mesures econòmiques per afavorir que surtin al mercat pisos per al lloguer. Els habitatges que portin dos anys o més sense ocupar-se hauran de pagar l’impost a raó de 5,05 euros el metre quadrat. Això sí, hi ha tantes exempcions que, d’una manera o altra, la majoria de propietaris de pisos buits podran evitar pagar el gravamen.

Els dos anys començaven a comptar l’1 de gener del 2019. Per tant, a partir del proper primer d’any i durant dos mesos s’hauran d’inscriure tots els habitatges que no estiguin ocupats i faci dos anys que no estiguin ocupats. El tribut només s’abonarà per domiciliació bancària el 31 de març del 2022.

Com s’ha dit, hi ha moltes casuístiques que va que no calgui abonar l’impost. Per exemple, si s’acredita que s’està fent “l’esforç” de vendre l’immoble i no hi ha manera de vendre’l. La posada en venda “haurà de ser efectiva” i el departament de Tributs i Fronteres farà les revisions i inspeccions per corroborar que no hi ha picaresca amb una agència immobiliària.

La inscripció al registre d’habitatges buits és una responsabilitat dels propietaris, amb la qual cosa l’administració també haurà de fer una feina ingent si realment vol controlar. Si es tracta d’una segona o tercera residència per a ús familiar tan farà si està ocupat o no. I tampoc quedaran gravats aquells immobles que siguin domicili fiscal o social, els relacionats amb el desenvolupament d’una activitat econòmica, i  el canvi d’habitatge per raons laborals o de salut.  “L’objectiu és purament intentar que hi hagi més habitatge de lloguer al mercat i disminuir la problemàtica de l’habitatge. No és la panacea aquesta mesura”, ha reconegut el ministre de Finances i portaveu de Govern, Eric Jover.

 

-

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending