Hisenda farà pagar als ‘youtubers andorrans’ un 24% dels guanys pels actes que celebrin a Espanya

L’Agència Tributària aplica un nou criteri per ‘collar’ els creadors de continguts que van canviar la residència fiscal per pagar menys impostos i els estableix la condició d’artistes o esportistes, fet que els obligarà a passar per caixa, també pels beneficis que obtinguin amb marxandatge o drets d’imatge

El Rubius durant un dels seus directes.
El Rubius durant un dels seus directes.

L’Administració Tributària espanyola ha modificat criteris d’actuació amb l’objectiu de ‘collar’ els ‘youtubers’ i altres creadors de continguts que es van traslladar a Andorra per tenir un millor règim fiscal. Bàsicament, se’ls donarà el mateix tractament que a estrelles del rock o de l’esport quan actuen o competeixen a Espanya. Així doncs, hauran de tributar per les rendes que obtinguin via esdeveniments que tinguin lloc al país del sud o pels drets d’imatge o marxandatge. Se’ls aplicarà un tipus del 24%, ja que no resideixen ni a la Unió Europea ni a l’Espai Econòmic Europeu.

Així ho explica aquest divendres el diari ‘ABC’, que posa en relleu que, d’aquesta forma, es compleix l’avís que, en el seu dia, es va fer, en mig de la polèmica suscitada per l’anunci d’una sèrie de ‘youtubers’, encapçalats pel Rubius, de mudar-se al Principat. Hisenda té clar que aquesta gent, efectivament, viu a Andorra, però també que molts dels esdeveniments que impulsen, malgrat que sigui des del Principat, s’acaben celebrant al dins de territori espanyol. I, per tant, que són susceptibles de ser gravats fiscalment.

La via per tirar endavant aquest canvi de criteri es trobaria, segons el rotatiu, en el model de convenis de l’OCDE. Fins al 2014, el document parlava de forma expressa d’actors, músics i esportistes. Llavors, es va substituir el terme ‘artista’ per “professional de l’entreteniment’. I aquesta seria l’escletxa a la qual ara s’agafarà Hisenda, que considera que, ara, podrà fer tributar al país aquelles persones que van canviar la residència fiscal a Andorra, però que continuen tenint el seu gruix de seguidors al seu país d’origen.

Així doncs, en una nota publicada per l’Agència Tributària, ja es deixa clar que s’estén l’obligació de pagar impostos per rendes derivades d’esdeveniments a Espanya a “les activitats realitzades per no residents que han sorgit amb el desenvolupament de noves tecnologies i l’ús de determinades xarxes socials”. És a dir: YouTube, Instagram, TitTok o similars. I aquesta obligació inclou no només les derivades de la seva actuació personal sinó també les que siguin aconseguides via drets d’imatge o per l’explotació d’articles de promoció comercial, drets de retransmissió dels actes o els ingressos per patrocinis.

En aquest cas, se’ls aplicarà el tipus general de l’Impost sobre la Renda dels no Residents (IRNR) espanyol. Com que no resideixen a la Unió Europea ni a l’Espai Econòmic Europeu (llavors seria només del 19%), hauran de tributar un 24%.

Comentaris (25)

Trending