Govern pretén reduir la inversió pel 2021 un 23% i la despesa corrent un 0,5%

Són les directrius que s’han fet arribar a tots els departaments i entitats públiques per elaborar el pressupost, amb un IPC estimat del -0,2% i la previsió d’una caiguda del PIB del 10,3% enguany amb una recuperació del 8% l’any vinent

Façana de l'edifici administratiu de Govern.
Façana de l'edifici administratiu de Govern. Toni Solanelles

Els diferents departaments de Govern ja treballen en l’elaboració del pressupost per al 2021. I ho fan amb l’ordre d’enllestir les previsions com més aviat millor perquè es considera clau que els comptes puguin estar en vigor ja des del primer dia de l’exercici. Les directrius preveuen una reducció del 0,5% en les despeses corrents i del 23% en les inversions. Això comptant un escenari optimista, en el qual enguany el PIB cauria un 10,3% però la recuperació seria ràpida, amb una pujada del 8% durant l’any vinent.

Així es reflecteix en la carta que el ministre de Finances, Eric Jover, ha fet arribar als diferents departaments així com a  les entitats dependents del Govern, on es marquen els criteris que s’ha de seguir per elaborar el nou pressupost. Evidentment, aquesta estarà marcat per la crisi sanitària i per les conseqüències que aquesta tindrà en les arques públiques. De cara al 2021, l’impacte, recorda Jover, es veurà de forma clara “en la recaptació dels ingressos per impostos directes”.

Des de Finances, s’indica que el pressupost per a l’exercici vinent ha de tenir dos objectius principals. El primer, “ajudar a la recuperació de la situació econòmica del teixit productiu i de les famílies que s’han vist més perjudicats”. El segon, garantir els projectes que es consideren necessaris per al país i per a l’administració.

Els criteris per a l’elaboració, lògicament, marquen que caldrà una certa contenció en totes les partides. Més moderada pel que fa a les despeses corrents (personal i funcionament, així com transferències). Es preveu reduir-les un 0,5% en comparació a les que es van aprovar al pressupost del 2020. Més forta pel que fa a la inversió. La previsió és que aquesta davallada sigui d’un 23% tant pel que fa a la inversió real com en les transferències de capital.

Jover es marca el repte de tramitar els comptes al Consell General l’1 d’octubre perquè puguin entrar en vigor ja a inicis d’any

A la reducció de despesa corrent hi ajudarà el fet que, en teoria, no caldrà apujar els salaris dels treballadors públics. La previsió, actual, de l’IPC és que tanqui l’any en negatiu. En concret, en un -0,2%

En la carta el Govern es mostra relativament optimista amb relació a la situació econòmica. Així, si bé és cert que es preveu que la crisi sanitària tingui un fort impacte en el PIB, es confia que la recuperació serà ràpida -en forma de V -. Així, “s’estima que l’economia andorrana decreixerà un 10,3% el 2020 i creixerà un 8% el 2021”. Per tant, “tot i la forta caiguda provocada pels efectes del coronavirus s’espera un retorn a la plena normalitat, preveient que no hi hagi noves crisis sanitàries”.

Més enllà dels criteris d’elaboració dels comptes, Jover també fa altres peticions a la carta: que es prioritzin projectes estratègics i que es faci un esforç de contenció. També es deixa clar que, enguany, hi ha pressa per tramitar el pressupost. Molta. El límit legal estableix que s’ha d’entrar al Consell General com a màxim el 31 d’octubre. El ministre avança la voluntat d’avançar-ho i poder entregar tota la documentació al parlament el dia 1 d’octubre per garantir que els comptes estiguin en vigor amb l’entrada del nou any. Per tant, es demana que les entitats públiques entreguin els respectius avantprojectes abans del 14 d’agost. 

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending