Govern podrà tenir el 2021 una despesa de fins a 463,3 milions d’euros

El Tribunal de Comptes fixa els objectius a complir seguint la llei de la regla d’or i accepta que, a causa de la crisi del coronavirus, aquest pugui situar-se en un 46,4%, per sobre del 40% permès legalment

Comentaris

Façana de l'edifici administratiu de Govern.
Façana de l'edifici administratiu de Govern. Toni Solanelles

El pressupost del 2021 que elabori Govern no podrà superar una despesa de 463,3 milions d’euros. Almenys aquest és el límit que ha fitxat el Tribunal de Comptes, seguint el que marca la Llei de la regla d’or. El que sí accepta l’òrgan fiscalitzador és que, davant la situació provocada per la pandèmia del coronavirus, l’endeutament superi el màxim marcat a la legislació i arribi al 46,4%.

El Tribunal ha fet públics els objectius de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària per a les diferents administracions de cara a l’elaboració dels pressupostos de cara a l’exercici vinent. En el cas del Govern, l’òrgan fiscalitzador estipula que l’objectiu ha de ser no superar els 463,3 milions d’euros.

Pel que fa als comuns, les fites que no poden superar si volen seguir la llei són diferents en funció de cada corporació. Canillo i Ordino hauran de tenir una despesa de 18 i 18,6 milions d’euros respectivament. Sant Julià, de 32,56, en una clara demostració de la complicada situació financera del comú lauredià. En canvi, més màniga ampla tindran Encamp, amb fins a 70 milions, i Andorra la Vella (84).

Una altra conseqüència de la crisi del coronavirus serà l’increment de l’endeutament. El Tribunal de Comptes ja admet aquesta necessitat i, de fet, accepta el pla d’equilibri que des de Govern es va fer pensant en les despeses generades per l’emergència sanitària. Per això, ja fixa que aquest es pugui situar el 2021 en un 46,4% el Producte Interior Brut (PIB), quan inicialment la llei estipula que s’ha de mantenir per sota. Per a tota l’administració -és a dir executiu i comuns- el fixa en un 40,5% del PIB.

Comentaris

Trending