El Govern pagarà un tipus del 0,78% anual pels vuit milions d’euros prestats pel Consell d’Europa

Els diners s’hauran de destinar a projectes de transformacions digital i es considera que el cost financer de l’operació és favorable per a l’estat, malgrat ser lleugerament superior al 0,5% previst en un inici

Jover, just abans d'iniciar la roda de premsa.
Jover, just abans d'iniciar la roda de premsa. SFGA

El Govern ha tancat el préstec de vuit milions d’euros a través del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa que han de servir per finançar projectes de transformació digital. Així ho ha anunciat el ministre de Finances, Eric Jover, que ha volgut destacar que l’operació és avantatjosa per a l’Estat, amb un tipus d’interès del 0,78%, lleugerament més elevat que el previst inicialment. A banda, ha anunciat que al llarg del 2022 es preveu fer una altra emissió internacional, de fins a 500 milions, en bons verds sostenibles.

L’operació fa dies que s’havia anunciat. Ara, però, s’ha acabat concretant. I en unes condicions que es consideren molt favorables. Els vuit milions d’euros s’hauran de tornar en 19 anys (18 més un de carència). I el cost financer serà força reduït. 0,78% anual. Un tipus “molt bo per finançar-nos”, ha apuntat Jover. Bo, sí, però que acaba sent superior en 28 centèsimes de punt al 0,5% que s’havia indicat ara fa unes setmanes, quan es va avançar que s’havia parlat amb l’organisme.

El ministre de Finances, Eric Jover.

Relacionat

Préstec del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa per impulsar la transformació digital

Una de les característiques del préstec és el fet que els diners obtinguts no es podran emprar per a qualsevol cosa. Al contrari, s’hauran de destinar a un àmbit “clau” com és el de la transformació digital.  “Tenim la voluntat que els projectes que són estratègics els gestionem d’una forma associada pel que fa a la gestió del deute”, ha explicat Jover.

El portaveu del Govern ha anunciat que al llarg d’aquest 2022 la previsió és fer emissions de deute per valor de 600 milions. Es tracta de refinançar operacions anteriors que ara caduquen. I es vol fer amb fórmules també més favorables a l’Estat. Per això, la intenció és que 500 d’aquests milions es posin a disposició d’inversors a través d’una emissió internacional de “bons verds i sostenibles” amb un període de retorn més llarg i un tipus d’interès més baix.

En aquest sentit, el mirall a seguir -i, de fet, la normativa a aplicar- ja estan clars. “Aprofitaríem l’eina que és el prospecte dels 1.200 milions emesos l’abril passat”, ha avançat, tot indicant que “hi ha marge per incloure-la”. Així, l’operació es tornaria a fer via Luxemburg i “seguint els criteris internacionals” i els mecanismes aconseguits gràcies a l’entrada al Fons Monetari Internacional.

Comentaris (1)

Trending