Els euros andorrans commemoren la coronació de la verge de Meritxell i homenatjaran la gent gran

El Govern destina 876.000 euros per a l’encunyament i el transport de les monedes, però confia recuperar la inversió amb escreix, fins als 5,6 milions d’ingressos entre les que es posi en circulació normal i les que destinarà als col·leccionistes

Les dues monedes commeoratives del 2021, dedicades a la coronació de Meritxell i a la gent gran.
Les dues monedes commeoratives del 2021, dedicades a la coronació de Meritxell i a la gent gran.

El Govern ha contractat diferents empreses per tirar endavant l’encunyació i el transport i custòdia dels euros que pot emetre Andorra seguint el que marca l’acord monetari signat amb la Unió Europea. En total, són quatre lots, que inclouen la fabricació de les monedes i el seu posterior trasllat cap al Principat i la vigilància necessària. La inversió realitzada ascendirà a prop de 876.000 euros. Enguany, el material de col·lectionisme servirà per commemorar el centenari de la coronació de la verge de Meritxell i com a homenatge a la gent gran.

Cal recordar que, segons l’acord monetari tancat l’any 2011 entre Andorra i l’organisme comunitari, el Govern pot encunyar anualment euros per un valor proper a 2,5 milions. D’aquestes monedes, almenys el 80% s’han de posar en circulació pel seu valor nominal. L’altre 20% es pot destinar a material per a col·leccionistes que, per tant, es poden vendre a un preu superior.

Es tracta, per tant, d’una font d’ingressos per a l’Estat. Bon exemple és el fet que, durant el 2020, el Govern va aconseguir fins a 3,5 milions d’euros per aquest concepte, xifra superior a la del 2019. Llavors, la venda d’aquestes monedes de col·lecció va suposar per a l’executiu 3,22 milions.

I, enguany, també s’encunyaran euros. A banda de les monedes que es posaran en circulació, valorades en 1,9 milions, Govern torna a apostar per material especial destinat als col·leccionistes. Els productes estrella seran les dues commemoratives que s’han encarregat. La primera, per celebrar els 100 anys de la coronació de la verge de Meritxell. Es farà un tiratge de 70.000 unitats més 3.750 d’una qualitat superior. La segona, servirà com a homenatge a la gent gran que tant ha patit per culpa de la pandèmia. També se’n faran 70.000.

WhatsApp Image 2021 06 30 at 19 opt

A banda s’han dissenyat 3.000 sèries en coure i níquel amb un motiu natural (la grandalla) i un de cultural (el pont de la Margineda). En total, es posaran a la venda 3.000 sèries. També hi ha previst una tirada de 10.500 unitats d’un paquet amb totes les monedes  oficials del 2021.

Es vol que totes estiguin disponibles aquest mateix any. Per fer-ho abans cal encunyar-les monedes i aquesta feina ja s’ha adjudicat de forma directa. HI haurà quatre empreses involucrades.

WhatsApp Image 2021 06 30 at 19 opt (1)

Per un costat, les que encunyaran directament les monedes. La part grossa de l’encàrrec ha recaigut en Monnaie de París, la fàbrica de divises de referència a França, que percebrà 576.431 euros per la tasca. L’altre contracte és per a LADA di Magniglio, d’Itàlia, que cobrarà 223.440 euros. Paral·lelament, també s’han contractat dues empreses per al transport, la custòdia i la distribució del material encunyat: Loomis Schewiz (50.105 euros) i Seguretat i Serveis (25.615,15 euros).

En total, la inversió realitzada per aquest procés ascendeix a 875.591,15 euros. El portaveu de Govern, Eric Jover, ha remarcat que la previsió per la venda de les monedes especials de col·lecció ascendeix a 1,9 milions d’euros. “És un element identitari però també un ingrés per a l’Estat”, ha apuntat. Aquesta xifra s’ha de sumar a la que suposa les que es posaran en circulació normal i, per tant, el global ascendeix a 5,6 milions.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending