Govern confia que redreçarà els comptes públics a temps per complir la regla d’or

Jover assegura que tots els paràmetres de la llei de sostenibilitat es compliran el 2025, com marca la legislació, inclòs l’endeutament màxim permès i que, fins i tot, ja l’any vinent es complirà el límit de dèficit

Eric Jover, ministre de Finances.
Eric Jover, ministre de Finances. SFGA

Govern preveu que l’any 2025 els comptes de l’Estat tornaran a entrar, amb tots els seus paràmetres, dins dels límits que marca la regla d’or i que la pandèmia ha forçat a saltar-se. Fins i tot, ha avançat el ministre de Finances, Eric Jover, el que més ha patit: l’endeutament. De fet, ja de cara a l’any vinent, i en el pressupost que es presentarà aquest dijous, el dèficit previst queda per sota del màxim permès per la llei, per sota dels 28 milions.

El projecte legislatiu està a punt de tancar-se. De fet, divendres s’entrarà a tràmit al Consell General. Jover ha posat en relleu que en la seva elaboració ha afectat “un element de complexitat per la pandèmia” i ha recordat que “el 2020 van haver de superar tots els límits marcats en la llei de sostenibilitat de les finances públiques”, coneguda popularment com la regla d’or. Per això, “ens obligava a fer un pla d’equilibri per recuperar la normalitat en sis anys”. La normativa inclou diferents paràmetres, com ara la ràtio entre imposició directa i indirecta, la despesa màxima permesa o l’endeutament.

I això, ha indicat, s’aconseguirà, malgrat que les dades previstes pel 2021 són especialment negatives, amb un dèficit final previst de 131 milions. En canvi, es confia que la millora de la situació sanitària i econòmica permetrà redreçar el rumb a temps. Així, amb l’actualització del pla d’equilibri, ja es contempla que “permet que el 2025 complim tots els requisits”. Fins i tot “l’endeutament, que semblava més difícil d’assolir”. I es faria, ha afirmat, “amb una certa comoditat”.

De fet, ja de cara al 2022 alguns d’aquests paràmetres ja estarien sota controls. Almenys així es reflectirà als comptes. Per exemple, el dèficit quedaria molt més controlat. Jover ha afirmat que complirà la normativa. I això suposa que els números vermells estimats pel pròxim exercici no suposaran més de l’1% del PIB. És a dir, serien de, com a màxim, d’uns 28 milions d’euros.

Comentaris (2)

Trending