Govern calcula que recaptarà quatre milions més cada any amb la pujada de taxes del tabac

Jover remarca que la mesura no té “afany recaptatori” sinó que el que es vol és “enviar un missatge de la voluntat d’atenuar un diferencial exagerat amb França”

Jover, atenent als mitjans al seu despatx.
Jover, atenent als mitjans al seu despatx. SFGA/J.A.VILADOT

Quatre milions d’euros anuals. Aquesta seria l’increment d’ingressos que aconseguiria Govern amb la pujada “moderada” d’un 6% en les taxes que graven el tabac. Tot i això, el ministre de Finances, Eric Jover, ha volgut defensar que la mesura no és pas “recaptatòria” sinó que la voluntat “és enviar un senyal” davant el diferencial actual amb França, que es considera “exagerat” a la vegada que es manté un de “competitiu” amb Espanya.  

La llei que actualitza les taxes al consum ja està al Consell General. S’ha tramitat per la via d’extrema urgència i necessitat i es votarà dijous. Estableix un increment del 6% en la imposició sobre el tabac, segons ha assegurat Jover, per donar un missatge. Concretament, el “d’anticipar-nos” per “atenuar” el diferencial existent amb França. Aquest, ha recordat, s’ha anat ampliant els darrers anys i encara anirà a més amb la nova pujada anunciada de cara a l’any vinent.

“Estàvem a l’expectativa d’algun augment a Espanya, que semblava que arribaria al llarg d’aquest any. No ha estat el cas i, per això, ja prenem aquesta posició”, ha explicat Jover, que ha admès que això provocarà, si es trasllada tot l’increment impositiu al preu final del paquet o el cartró, una pèrdua del marge existent amb el país veí del sud. Encara serà, però, “prou còmode”, tot i que quedarà per sota del 35% màxim que es té sempre al cap. “Seguirem tenint competitivitat”, ha afirmat.

Cartrons de tabac en un establiment.

Relacionat

Pujada del 6% en les taxes del tabac

El titular de Finances ha volgut insistir vàries vegades que no hi ha un afany “recaptatori”. És evident, però, que quan es puja la fiscalitat, això suposa més ingressos per a l’Estat. I així serà. Es calcula que durant tot un any la pujada ha de suposar quatre milions extra, comptant que la major entrada de diners es pot compensar en part amb la “tendència mundial a la disminució del consum”.

En aquest sentit, ha explicat que al pressupost pel 2023 no estava prevista aquesta mesura. Per tant, caldrà veure com afecta en una partida,  la de les taxes del tabac, que suposava, segons els comptes per a l’any vinent, uns ingressos de 108 milions.

La llei s’aprovarà, tret de sorpresa majúscula, dijous. Des de llavors, els Coprínceps tenen entre vuit i quinze dies per sancionar-la. Això suposa que es publicaria al BOPA, molt probablement, durant la setmana del 17 al 23 d’octubre o, en el pitjor dels casos, la següent. El text entraria en vigor l’endemà.

Comentaris (5)

Trending