Fitch recorda a Crèdit Andorrà que ha de resoldre els actius de risc de Vall Banc abans d'entrar-hi

Standard and Poor's, per la seva part, aconsella al sector bancari una alineació més gran amb els estàndards macroprudencials internacionals

Comentaris

Façana de l'edifici de Fitch Ratings
Façana de l'edifici de Fitch Ratings ARXIU

L'agència de qualificació Fitch Ratings recomana, en el seu informe sobre la situació de l'economia andorrana, que Crèdit Andorrà solucioni el tema dels actius de risc de Vall Banc abans de formalitzar l'adquisició. Standard and Poor's, per la seva part, aconsella al sector bancari una alineació més gran amb els estàndards macroprudencials internacionals per enfortir el marc institucional.

Fitch Ratings afirma en el seu informe qur darrerament hi ha hagut una consolidació en el sector bancari, amb l'adquisició de BancSabadell d'Andorra per part de MoraBanc (BBB-/Estable) i l'anunci de Crèdit Andorrà ((BBB-/ Negatiu) de comprar Vall Banc, pendent de l'aprovació de l'Autoritat Financera Andorra (AFA). L'agència avaluadora considera que aquestes adquisicions són positives per a les perspectives de beneficis dels bancs, tot i que Crèdit Andorrà podria enfrontar-se a pressions negatives a curt termini sobre el seu perfil creditici, especialment pel que fa a la capitalització, tot i que, segons l'informe de Fitch Rating, esperen que es recuperi a mitjà i llarg termini.

L'agència recomana a Crèdit Andorrà que solucioni el tema dels actius de risc de Vall Banc abans de formalitzar l'adquisició, la qual cosa comportaria una reducció de l'exposició total a la morositat per a tot el sector bancari. La ràtio de crèdit deteriorat del sector bancari va baixar fins al 6,2% el el tercer trimestre del 2021 (3,8% sense la cartera de Vall Banc que està en liquidació) des del 7,3% a finals del 2020 (4,4% sense la cartera de Vall Banc), però Fitch preveu que augmenti moderadament l’any 2022, a mesura que es vagi mostrant l’impacte de la pandèmia.

Un dels rètols de la seu de Fitch Ratings.

Relacionat

Standard & Poor’s i Fitch Ratings confirmen la recuperació econòmica d'Andorra

En aquest sentut, una de les condicions de l’acord entre Crèdit Andorrà i el fons d’inversió JC Flowers (Vall Banc) és que no es quedaria els actius dubtosos, com ara préstecs ja catalogats de morosos. Per això, els encara rectors de l’entitat sorgida de la reconversió de la intervinguda BPA van iniciat el passat mes d'octubre la creació d’una societat a la qual acabaran traspassant tots aquests crèdits dolents o fallits.

Standard and Poor's, per la seva part, aconsella al sector bancari una alineació més gran amb els estàndards macroprudencials internacionals perquè considera que això enfortirà el marc institucional. La política macroprudencial és aquella que utilitza instruments per prevenir l'acumulació de riscos sistèmics, limitant així la seva incidència sobre l'economia real a través de possibles interrupcions a la provisió de serveis financers. El risc sistèmic és el risc d'interrupció a la provisió de serveis financers causada per deficiències d'una part o de la totalitat del sistema financer que pot tenir un efecte important en l'activitat econòmica.

Comentaris (16)

Trending