Standard & Poor’s i Fitch Ratings confirmen la recuperació econòmica d'Andorra

Preveuen un creixement del Producte Interior Brut i que la nova variant Òmicron no tindrà incidència tret que es tornin a tancar les fronteres

Un dels rètols de la seu de Fitch Ratings.
Un dels rètols de la seu de Fitch Ratings. ARXIU

Les agències d’avaluació Standard & Poor’s i Fitch Ratings confirmen aquest divendres una recuperació econòmica d'Andorra davant la crisi de la pandèmia que ja van apuntar en el darrer informe del mes de juliol. Fitch Ratings referma la nota en BBB+ i preveu un creixement del Producte Interior Brut (PIB). Standard & Poor’s, per la seva part, espera una recuperació econòmica accelerada al Principat coincident amb un descens de l’endeutament públic respecte el PIB entre el 2021 i el 2022.

El ministeri de Finances destaca que aquestes dues avaluacions avalen la feina del Govern en diferents àmbits: la gestió de la Covid-19 tant des del punt de vista sanitari com des de les polítiques desenvolupades de suport econòmic a les empreses i ciutadans del país; la gestió pressupostària i la gestió del deute públic.

Així, Fitch Ratings referma la nota del Principat en BBB+ que va emetre en la seva darrera publicació del juliol del 2021. Preveu una forta recuperació del creixement del Producte Interior Brut (PIB) andorrà, tot i la seva forta caiguda al 2020 a conseqüència de la pandèmia. Posa en relleu “una forta recuperació en l’arribada de turistes”, coincidint amb una “elevada” taxa de vacunació, “l’àmplia capacitat de la UCI i les proves generalitzades”. Un seguit de factors que, destaca Fitch Ratings, “han sigut eficaços per mitigar l’impacte econòmic de la pandèmia el 2021”.

Els avaluadors destaquen la recuperació del turisme

De fet, els avaluadors remarquen que la “forta afluència de turistes” ha continuat durant els mesos d’hivern malgrat l’augment de casos de coronavirus i, per aquest motiu, esperen que l’economia sigui “àmpliament resistent a la variant Òmicron a menys que tornin les restriccions a la mobilitat a les fronteres”. Pel que fa al percentatge d’endeutament respecte del PIB, en el seu l’informe es destaca que la ràtio d’Andorra, tot i haver augmentat des de l’inici de la pandèmia quan era del 35,4% del PIB gràcies a un historial de superàvits fiscals, és actualment inferior al de la mitjana dels països als quals l’agència qualifica de “BBB”. En aquest sentit, preveu que aquesta ràtio segueixi disminuint gradualment, des del màxim assolit el 2021 amb un 50,4% del PIB, fins a un 41,2% el 2023 .

Standard & Poor’s referma la seva qualificació de BBB/A-2

Per la seva part, Standard & Poor’s (S&P) revisa la seva perspectiva d’Andorra d’estable a positiva i referma la seva qualificació de BBB/A-2, que va determinar en la seva nota del juliol del 2021. En la nota, l’avaluador espera una recuperació econòmica accelerada al Principat coincident amb un descens de l’endeutament públic respecte el PIB entre el 2021 i el 2022. Ressalta que la resiliència pressupostària d’Andorra mitiga els riscos relacionats amb l’evolució de la pandèmia de la COVID-19. Alhora, en la seva nota, S&P destaca especialment l’entrada al Fons Monetari Internacional (FMI) el mes d’octubre del 2020 com un fet que contribueix a la resiliència econòmica del país.

Standard & Poor’s afirma que el manteniment de les mesures de suport al teixit econòmic i el progrés en la campanya de vacunació del coronavirus també han impulsat el consum. Per sectors, destaca el creixement de la construcció, dels serveis financers, dels serveis i del comerç. Quant al turisme, l’agència apunta a la recuperació durant la temporada d’estiu del 2021 amb un flux d’arribada de visitants més elevat durant el tercer trimestre de l’any, arribant a nivells similars als del 2019. En aquest sentit, l’avaluador preveu que la recuperació econòmica Andorra continuarà al llarg del 2022 i, alhora, destaca que la taxa d’atur està “molt per sota de la mitjana de la zona euro”.

Els propers informes es publicaran el 8 de juliol i el 9 de desembre.

Etiquetes

Façana de l'edifici de Fitch Ratings

Relacionat

Fitch recorda a Crèdit Andorrà que ha de resoldre els actius de risc de Vall Banc abans d'entrar-hi

Comentaris (2)

Trending