Els duaners reben amb satisfacció l’anunci formal que el cos serà armat més aviat que tard

El sindicat recorda que és una demanda de fa molts anys i espera que en una propera trobada amb el ministeri es pugui establir un calendari

Una imatge de l'edifici duaner de Sant Julià.
Una imatge de l'edifici duaner de Sant Julià. ARXIU

Els duaners han rebut amb satisfacció l’anunci que, en breu, portaran arma. És clar que en funció de l’agent en concret hi ha més o menys satisfacció. Però des del sindicat de la duana, el seu president, Jean Paul Cuberes, recorda que es tracta d’una demanda de fa tants anys que el fet que el ministre de tutela, el responsable de Finances, Eric Jover, hagi anunciat públicament que el cos duaner estarà armat és un pas definitiu. Això sí, no saben quin serà el calendari d’implementació.

Cuberes sospita, en positiu, que al ministeri ja hi ha quelcom de més definit, però els duaners no n’estaran al cas fins d’aquí un parell de setmanes, quan tenen previst reunir-se amb els màxims responsables ministerials. En tot cas, donen per fet que al 2021 serà un fet sí o sí que se solucioni, per dir-ho així, l’anomalia que representa que el cos de duana andorrà sigui, segurament, l’únic de tot Europa sense armar. “D’entrada el que es fa és armar el cos especial de Duana. D’entrada tots els funcionaris, uns 75, podran portar arma.”

Ara, el primer que s’ha de fer, és, en opinió del president sindical, dur a terme un psicotècnic entre tot el personal duaner. A partir d’aquí, establir definitivament qui i en quines condicions es podrà o s’haurà de dur l’arma. I iniciar les formacions corresponents. Posteriorment, i de manera periòdica, s’hauran de fer els entrenaments i els reciclatges que pertoquin. “Res que no estigui fent ja el cos de policia, per exemple”, remarca Cuberes. “Nosaltres feia molt que demanàvem fer aquest pas; és molta més seguretat.”

Cuberes reconeix que ell personalment, que porta 32 anys al cos, està “molt content”, “satisfet al 100%”. També admet que malgrat que era de força domini públic, com a mínim dins el cos, que l’armament del col·lectiu seria un fet, no s’ha debatut a nivell general el parer sobre l’adopció de la mesura. Però el líder sindical compta que hi deu haver satisfacció pel fet que era una antiga reivindicació que ara es veurà complerta. “El primer pas era una decisió política. Per tant, ‘chapeaux’. Ara tota la resta s’ha de veure com avança.”

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending