La creació de noves places per a la Justícia dispara la despesa estatal en personal el 2023

L’increment de despeses està facilitat per la inflació pressupostada, tot i ser més baixa que la que acabarà sent, i es compensa amb un augment d’uns 40 milions en la recaptació tributària

Eric Jover amb la síndica general Roser Suñé en el moment de lliurar el pressupost perquè es tramiti.
Eric Jover amb la síndica general Roser Suñé en el moment de lliurar el pressupost perquè es tramiti. Toni Solanelles

La creació de noves places per a l’administració de Justícia és un element decisiu en l’increment més que notable que experimentarà la partida de personal en el pressupost per al 2023 que tot just aquest dijous va arribar al Consell General. En general, i també a causa de la inflació, les despeses pressupostàries s’incrementen de forma notable respecte del 2022, situant-se en la previsió per a l’any que ve en 553, gairebé el màxim establert pel Tribunal de Comptes.

La xifra de despesa es contraresta amb un augment també molt significatiu de la recaptació tributària. El Govern preveu ingressar l’exercici vinent 40 milions més que aquest any. En part, la inflació també juga a favor d’aquest increment recaptatori. En tot cas, la partida d’ingressos per a l’any que ve se situa en 522 milions d’euros en xifres rodones. Així, i tal i com ja va indicar el ministre de Finances, Eric Jover, el dèficit pressupostari previst en el projecte de llei entrat a tràmit parlamentari és de 31 milions d’euros.

Eric Jover lliura el pressupost en format USB a Roser Suñé.

Relacionat

El pressupost 2023 inicia el camí parlamentari amb el repte de ser aprovat a principi de gener

Les fonts consultades han indicat que, per ara, i sobre el paper, l’evolució pressupostària és sostenible. La creació de nous llocs de treball en el marc del pla de xoc de la Justícia era una condició gairebé sine qua non per mirar de treure el món judicial de l’atzucac en què es troba. Si a aquestes noves places s’hi afegeix el fet que s’hauran de continuar abonant triennis donat que no hi ha a punt els reglaments que haurien de fer pagar primes d’antiguitat cada cinc anys en lloc de cada tres o que l’IPC serà com a mínim del 4,5%, tot plegat explica l’augment de despesa.

Eric Jover ha anunciat l'aprovació del pressupost.

Relacionat

Govern preveu tancar l’any amb un deute de 1.190 milions i un dèficit de 31 milions per al 2023

Els comptes s’han calculat, ho va anunciar Jover, amb l’esmentat 4,5% perquè és la previsió d’inflació que hi havia al juny quan es van començar a elaborar els comptes. Però ja es té clar que aquest percentatge serà superior. Fins a 2 punts més es considera assumible. Aquesta mateixa inflació té un efecte positiu en la recaptació indirecta. Pugen els preus de les mercaderies i això fa que l’IGI que es recapta sigui major al que ha estat el 2022 i més encara al 2021. La previsió governamental és ingressar l’any que ve 18 milions més que l’establert per a l’exercici en curs en matèria d’imposició indirecta. Pel que fa als impostos directes, s’han pressupostat 19 milions més que al 2022 en xifres rodones i, encara, tres milions d’increment respecte de la partida projectada el 2022 en taxes i altres tributs.

Comentaris (4)

Trending