Govern preveu tancar l’any amb un deute de 1.190 milions i un dèficit de 31 milions per al 2023

Jover portarà aquest dijous la previsió pressupostària al Consell General perquè comenci un tràmit parlamentari que tornarà a ser ordinari després de dos exercicis marcats per l’impacte de la pandèmia

Eric Jover ha anunciat l'aprovació del pressupost.
Eric Jover ha anunciat l'aprovació del pressupost. Toni Solanelles

El Govern preveu tancar aquest 2022 amb un endeutament de l’administració central de 1.190 milions d’euros. Alhora, el pressupost que el consell de ministres ha aprovat aquest dimecres per a l’any que ve presentarà un dèficit de 31 milions d’euros. La previsió pressupostària ha estat calculada amb un IPC del 4,5% que el ministre de Finances, Eric Jover, ja preveu que es quedarà curta encara que no gaire, perquè assegura que hi ha una tendència en l’entorn europeu que la inflació comença a alentir-se.

Jover ha donat les dues o tres magnituds que considera essencials sobre un pressupost que aquest dijous portarà al Consell General per tal que es pugui iniciar la tramitació parlamentària. El titular de Finances ha explicat que “un element que fa singular el pressupost 2023” respecte del que malauradament havia estat la norma els darrers dos exercicis és que es tracta d’un pressupost ordinari. És a dir, per a l’any que ve no es preveu que s’hagin de superar els sostres que marca la denominada ‘regla d’or’ i, per tal, la previsió comptable no cal que vagi acompanyada de cap pla d’equilibri financer. Els darrers anys l’impacte de la pandèmia ha obligat a fer despeses extraordinàries davant ingressos minvants.

El ministre responsable de Finances ha explicat que a tancament del 2022 el nivell d’endeutament quedarà per sota del 40% del PIB, un paràmetre que es preveia assolir el 2023 o el 2024. En concret, Jover ha anunciat que els càlculs governamentals és que l’any en curs es tanqui amb un deute acumulat de 1.190 milions quant a 31 de desembre del 2021 era de 1.302 milions d’euros. El percentatge respecte del PIB és del 39,4%. A finals del 2023 “la nostra previsió conservadora és arribar al 38%”, ha dit el titular ministerial.

Eric Jover ha destacat que aquest 2022 s’haurà aconseguit la doble conjugació: incrementar el PIB i reduir l’endeutament en xifres absolutes. El producte interior brut se situarà en 3.100 milions. El dèficit que presenta el pressupost que s’entrarà aquest dijous a tràmit parlamentari no superarà l’1% de màxim que estableix la llei de sostenibilitat de les finances públiques. S’hi queda a prop. El saldo negatiu previst és de 31 milions, tot i que l’execució pressupostària sol ser millor del pressupostat, ha recordat el ministre, tot deixant clar, però, que la pandèmia “ha pal·lesat que no es pot escriure res sobre pedra”.

TRASLLADAR TOT L’IPC ALS FUNCIONARIS

El titular de Finances ha explicat que el pressupost per al 2023 s’ha calculat amb l’IPC que Estadística preveia el juny per a tot l’any, del 4,5%. De fet, Jover ha repetit l’explicació que ja va fer fa uns dies, indicant que “segurament tancarem per sobre d’aquest 4,5% però no de manera desmesurada” i que els increments plausibles, d’un parell de punts més, seran “assumibles”. En aquest sentit, el responsable ministerial ha explicat que la voluntat és traslladar tot l’increment del cost de la vida als salaris dels funcionaris.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending