Els tres projectes de cogeneració i xarxes de calor representen una inversió de 42 milions

L’equivalent del consum que s’abastirà és de 4.800 llars

El director general de FEDA, Albert Moles; la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el president de la comissió, Josep Majoral.
El director general de FEDA, Albert Moles; la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el president de la comissió, Josep Majoral.

Els tres projectes de cogeneració (Soldeu, Andorra la Vella i el Pas de la Casa) suposaran una inversió de 42 milions d’euros i gairebé el 90% s’adjudica a empreses andorranes. L’equivalent del consum que s’abastirà amb les xarxes de calor és de de 4.800 llars. Les dades s’han donat a conèixer aquest dimecres durant la compareixença de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó a la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient. 

Calvó, el director general de FEDA, Albert Moles, i la directora de Planificació Estratègica Financera, Eva Iglesias  han presentat la societat Capçalera d’infraestructures energètiques –participada al 100% per FEDA-, i dels projectes associats. Així, la central i xarxa de calor de Soldeu proveeix de calefacció i aigua calenta aquest poble, el Tarter i la zona d’Incles. “La inversió és de 16 milions d’euros i aquest any té 21 edificis de clients, quan el 2017 eren 12”, segona ha dit Iglesias. La majoria són hotels, i per tant grans consumidors. La producció elèctrica anual és de 4,5 GWh i la tèrmica de 10 GWh que equival al consum de 1.200 llars.

El segon projecte presentat és la de recuperació de calor del Centre de Tractament de Residus (CTR) i la xarxa de calor d’Andorra la Vella. Recupera l’energia sobrant del CTR i té capacitat per alimentar 2.000 llars. La fase zero ha d’entrar en servei a finals d’aquest. La inversió inicial és de 15 milions d’euros per uns 70 edificis de clients potencials.

El pla de negoci de Capçalera integra els projectes de Soldeu i la Comella, i dins d’aquesta societat es diferencien entre l’activitat de transformació, on el client majorista és FEDA,  i l’activitat de distribució de calor, servei destinat al client minorista

Es reduiran les emissions en més de 10.000 tones de CO2

També s’ha presentat el projecte de cogeneració i xarxa de calor del Pas de la Casa que ha de subministrar calefacció i aigua calenta a aquesta població. Això permetrà donar una alternativa que permeti eliminar els dipòsits de gasoil. “Anem avançant cap els objectius que es van marcar en la Llei de transició energètica”, ha destacat Calvó recordant que repercutirà en un estalvi d’emissions de 10.200 tones de CO2 cada any i que produirà, amb els tres projectes, 28,5 GWh per any d’electricitat i 48,5 GWh/any d’energia tèrmica. 

Les tres infraestructures produiran al voltant del 6% de l’energia elèctrica i el 10% de la demanda de calor.

Iglesias, per la seva part, ha presentat també les projeccions financeres de la nova societat Capçalera i de cada un dels dos projectes. Així, ha recordat que amb infraestructures energètiques s’acostuma a treballar amb projectes a llarg termini, ja que la vida útil és llarga i per tant el període d’amortització també. Concretament, ha explicat que s’ha previst una rendibilitat de la societat del 5,5% a 25 anys, i ha detallat també que a partir de l’any 2034 es preveu haver recuperat completament les inversions destinades a aquests projectes. Les tres infraestructures produiran al voltant del 6% de l’energia elèctrica i el 10% de la demanda de calor.

Finalment, la ministra ha anunciat la visita el proper dia 27 del president d’Électricité de France (EDF), Jean-Bernard Lévy, ja que una de les seves filials, Dalkia participa en els projectes de cogeneració i xarxes de calor.

                                                                                                       -

Comentaris (3)

Trending