FEDA vol impulsar un pla de desenvolupament de projectes d’energia renovable

Albert Moles avança que, si es té el vistiplau del Govern, algunes de les primeres iniciatives –fotovoltaiques, eòliques o hidràuliques podrien ser una realitat ja el 2021

Seu central de FEDA.

FEDA vol impulsar al llarg de l’any vinent un pla de desenvolupament per potenciar la producció energètica a través de fonts renovables. Es tracta d’una iniciativa clau, segons ha explicat el director de la companyia, Albert Moles, per a un dels objectius que es marquen de cara als propers exercicis: la reducció de les emissions de diòxid de carboni (CO2). El màxim responsable de l’empresa pública han indicat que està tot molt avançat i es podria començar a tirar endavant projectes un cop es rebi el vistiplau del Govern.

Així ho ha explicat Moles durant l’acte que ha servit per fer balanç de l’any 2019 així com una prospectiva del que pot ser per a FEDA el 2020, exercici durant el qual el “leitmotiv” de la companyia serà la reducció de l’emissió dels gasos que provoquen l’escalfament del planeta i el canvi climàtic, ja que “és un compromís” i, a la vegada, “un repte”. I és aquí on s’emmarca el pla de desenvolupament d’energies renovables que “ve a respondre les exigències de la Llei de Transició Energètica”. Es tracta, ha apuntat, “d’un primer full de ruta” que “ha d’anar acompanyat d’altres iniciatives vinculades a la compra d’energia i a la cogeneració”. En aquest sentit el compromís amb els objectius marcats a la legislació i, fins i tot, ha avançat que la voluntat és superar-los i assolir-los amb molta més antelació de la prevista al text.

El director de la companyia ha explicat que “hi ha projectes identificats” i que “volem presentar a Govern una proposta clara per desenvolupar-los”. Un cop es tingui el vistiplau de l’executiu, “al pressupost hi ha partides per fer-los” i, ja el 2021, algunes d’aquestes produccions poden ser una realitat. Sense entrar en detalls, Moles ha avançat que hi ha iniciatives de diferents tipus: eòliques, hidràuliques, fotovoltaiques. Suposarien, ha afirmat, “una inversió prou significativa”. Tampoc ha volgut ser més explícit perquè, a banda de l’autorització de l’executiu també cal “validar-los amb el territori”, és a dir, els comuns.

Moles ha apuntat que “el sector energètic té un gran impacte en aquestes emissions” i, per tant, “tenim un doble repte”. El primer, “adaptar-se ràpidament als canvis a base de desenvolupar renovables o fonts més netes”. El segon, ser capaços d’atendre la demanda que ara es cobreix amb combustibles fòssils, com ara les calefaccions de gasoli.

Altres iniciatives en aquesta direcció fan referència a la compra d’energia a l’exterior, on es continua apostant per arribar a acords que garanteixin que l’electricitat que arriba al país prové de fonts renovables, com el que ja existeix amb França. “El pas es farà amb altres proveïdors i ampliant quantitats. És una forma d’accelerar el canvi; volem continuar en aquest sentit”, ha indicat, tot i avisar que “hem de ser capaços de fer-ho sense que repercuteixi en el preu de compra i, per tant, en el preu per al client”.

L’altra pota d’aquesta aposta per la reducció d’emissions són els projectes de cogeneració. Al 2020, s’espera incrementar la producció de la xarxa de Soldeu, continuar la construcció de la de la Comella i iniciar la del Pas de la Casa. Amb aquests tres projectes, ha apuntat, “podem assolir un estalvi de 10.200 tones de CO2 l’any”.



Justifica l’increment de les tarifes

El director de FEDA ha justificat el fet d’aplicar un increment de l’1,7% de mitjana en les tarifes per als clients. “Aquest 2020 la previsió és que el nostre augment de compra d’energia sigui molt més que aquesta xifra. Fins a un 16%”, ha explicat. Així, “davant d’una expectativa d’augment de costos, no ens podem limitar a no fer res, tot i ser conscients que té el seu impacte”. Moles, però, ha remarcat els canvis que permetran, per exemple, que més clients es puguin apuntar a la tarifa horària.