Fan fora Arch Led del local que ocupava a la Comella per no pagar el lloguer

La Batllia executa el desnonament acordat davant dels pocs treballadors, atònits, que quedaven al magatzem de fabricació de pantalles de leds 

-
-
Havia de ser, de fet així es va promocionar durant molt temps, un dels exemples de l’obertura econòmica, de la inversió estrangera. En positiu. Però com altres projectes, l’empresa Llum Creativa ha resultat ser més incòmoda que una altra cosa, ha portat més maldecaps que una altra cosa. Llum Creativa o millor encara Arch Led, la firma d’origen belga fabricant de pantalles de leds, ha deixat d’estar aquest dimecres a la carretera de la Comella. La Batllia ha fet efectiu el desnonament dictat fa unes quantes setmanes.

La firma liderada per Sébastien Clément i Endy Kinif feia molt temps que no pagava el preu del lloguer del local on estaven establerts des del principi, un local que acollia tant la fabricació com l’emmagatzematge de pantalles de leds, els que es produïen aquí al Principat, perquè l’activitat des de fa temps que era minsa. I cada cop més. La propietat de la nau és Banca Privada d’Andorra (BPA). Ho era abans de la intervenció i ho és ara que l’entitat bancària està nacionalitzada i en fase de resolució.

Els propietaris de l’empresa sabien de feia dies que si el 27 de febrer no desallotjaven l’immoble i entregaven les claus aquest dimecres una comitiva judicial executaria el llançament

Però aquest bé, aquest immoble, no va ser traspassat al banc pont i va quedar igualment a BPA. Vistos els impagaments, que s’acostarien segons algunes fonts als 200.000 euros però sense arribar-hi, l’administració del banc intervingut finalment va moure els fils legals per instar el desnonament. Fonts coneixedores del cas han afirmat que fa unes setmanes els organismes judicials van resoldre definitivament el desnonament i van requerir els propietaris d’Arch Led ha dipositar les claus de l’edifici a la seu judicial el 27 de febrer.

Aquella data, Clément i Kinif van fer cas omís al requeriment judicial sabedors que hi havia una data límit: el 4 de març una comitiva judicial es desplaçaria fins al local a desallotjar-lo, a efectuar allò que tècnicament s’anomena llançament. Avui era el dia. I com s’havia fixat, la comitiva judicial, segons les fonts consultades, s’ha traslladat fins a la carretera de la Comella per procedir a desnonar l’empresa. No hi ha hagut cap mena de resistència. Ara, els treballadors, pocs, mitja dotzena a tot estirar, estaven atònits.

Segons les fonts, malgrat que la propietat sabia feia setmanes la situació, en cap cas s’hauria comunicat la situació als empleats. És una manera de fer que s’ha anat allargant en el temps. Mai no s’hauria explicat la veritat al personal, sempre se’ls hauria fet combregar amb rodes de molí. I hi ha qui va creure-hi i qui no. De fet, fa anys ja que Arch Led acumula demandes de tot tipus a la Batllia. Algunes de les quals ha acabat guanyant per errors procedimentals o d’altra naturalesa.

El desallotjament és el penúltim capítol d’un serial de reclamacions per impagament de la firma d’origen belga: treballadors, clients i proveïdors han engegat diverses accions legals

Però en la majoria dels casos, sempre han estat els demandants els qui han aconseguit sortir-se’n amb la seva. Almenys en l’obtenció d’una sentència condemnatòria. Des de treballadors que no havien cobrat el salari a clients que no havien rebut els productes pels quals ja havien pagat, o que si els havien rebut, eren manifestament defectuosos. Passant per proveïdors que també van reclamar deutes. En molts casos, prou voluminosos. Arch Led ha optat en molts dels processos legals en estratègies dilatòries. En oferir pagaments ajornats o fraccionats per, al final, tampoc no pagar res o ben poc.

Algunes fonts han explicat que en algunes ocasions els propietaris de la firma de fabricació de pantalles de leds han recorregut a cotxes de lloguer tot ‘amagant’ els seus de propietat perquè no els hi fossin embargats. No se sap quins béns, de què podien gaudir especialment fora de Bèlgica, però el matrimoni propietari d’Arch Led sempre hauria volgut donar una imatge, aparentment, d’estirar més el braç que la màniga. Almenys pels molts problemes que de fa temps ha anat arrossegant al Principat.

En una d’aquestes accions suposadament de cara a la galeria, Endy Kinif hauria aconseguit que el govern del seu país la reconegués com a cònsol honorària (belga) tot substituint el desaparegut Marc Ostoja-Kuczynski. La designació es va fer el març de l’any passat encara que no es va oficialitzar fins aquest gener en el marc d’una recepció en què, entre altres, hi van ser presents el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach.

Comentaris (9)

Trending