Repatriaran a Algèria el jove mort d’hipotèrmia mentre feia contraban per 50 euros el viatge

Familiars del noi, que tenia 20 anys, anava indocumentat i vivia il·legalment al sud de França, han identificat plenament el cos que es va trobar encara en vida entre el Pas de la Casa i Porta

Un dels paquets amb cartrons de tabac que els gendarmes d'Oceja van trobar colgats en la neu, a la muntanya, en terme de Porta, després que els fos comunicada la defunció de l'home.
Un dels paquets amb cartrons de tabac que els gendarmes d'Oceja van trobar colgats en la neu, a la muntanya, en terme de Porta, després que els fos comunicada la defunció de l'home.
Tant bon punt el batlle ho autoritzi, i es preveu que serà de forma imminent, s’iniciaran les tasques de repatriació de l’home algerià que va morir la matinada de dilluns de la setmana passada per hipotèrmia. Familiars del jove, de 20 anys, l’han identificat aquest dimarts sense dubtes. El noi estaria residint de manera il·legal al sud de França captat per alguna de les màfies del seu país que es dedica, entre altres coses, al contraban de tabac. Més o menys, guanyava una 50 euros per cada viatge que feia.

La identificació del cadàver s’hauria fet aquest dimarts en presència d’agents de la policia andorrana, que treballaven en una causa oberta a la Batllia per intentar aclarir qui era el finat. El jove, localitzat inconscient a la muntanya la matinada de dilluns de la setmana passada entre el Pas de la Casa i Porta, encara que en territori francès, anava totalment indocumentat, una mesura per dificultar qualsevol control policial amb què puguin ser sorpresos aquests passadors quan són a la muntanya. En no haver-hi indicis de criminalitat i ser clar que el noi va morir a causa de les lesions produïdes per una hipotèrmia, la Batllia tancarà el dossier i autoritzarà la repatriació del cos, que no es preveu senzilla. El fèretre amb les restes del jove s’enviarà cap a Algèria, segons que hauria decidit la família que s’ha traslladat fins al Principat per fer el reconeixement del cadàver. 

Amb la identificació del cadàver i sense haver cap indici de criminalitat, la causa judicialitzada a Andorra es donarà per tancada i es permetrà a la família el trasllat del cadàver

Al marge de la causa judicial oberta a Andorra per aclarir la identitat de l’home, n’hi ha una altra per contraban i tracte degradant i inhumà a França. En aquest cas, la investigació la lidera la fiscalia de Perpinyà. Encara que òbviament els familiars no hi faran cap referència (potser ni tan sols ho sabien), sembla força clar que el difunt es dedicava al contraban. Els suposats acompanyants de l’home en el transport de tabac per la muntanya haurien avisat els duaners francesos de la presència d’una persona en mal estat entre la neu. 

Els comunicants es van adreçar en francès als agents, van donar l’alerta i van ‘desaparèixer’, encara que no es descarta que fos l’escamot que es va trobar cara a cara dos agents de la gendarmeria d’Oceja, especialistes en muntanya, que poc després dels fets van iniciar una investigació presencial. La investigació criminal l’ha delegat la procuradoria de Perpinyà a la gendarmeria de Prades.

El cas va succeir la matinada de diumenge a dilluns de la setmana passada. L’home es trobava immòbil a la muntanya a la zona fronterera entre Andorra i França, però ja en terme de Porta i aproximadament a deu graus sota zero. Per una qüestió de protocol, i atès que l’home se’l va localitzar encara en vida, van ser els bombers i el SUM del Principat els qui se’n van fer càrrec i el van traslladar en helicòpter cap a l’hospital de Meritxell, on al cap d’unes poques hores va morir a causa del quadre d’hipotèrmia que presentava.

D’origen algerià, l’home anava totalment indocumentat, una pràctica habitual entre els passadors de tabac per si són controlats o detinguts per la policia o els duaners. Per això no hi havia massa dubtes que es tractava d’un contrabandista. Les fonts consultades han assegurat que probablement havia estat captat per una de les màfies d’Oràn, una ciutat portuària del nord-oest d’Algèria. Les mateixes fonts han explicat que el jove rebia uns 50 cèntims per cartró que transportava. Pel viatge que el va acabar conduint a la porta, les fonts consultades han assegurat que hauria d’haver percebut uns 50 euros.

Policies de la gendarmeria de Prades dirigits per la procuradoria de Perpinyà investiguen l’actuació de presumible màfies de la ciutat algeriana d’Orán

Una altra cosa era poder identificar l’home a no ser que fos reclamat. Els investigadors francesos tenien l’esperança que una vegada passada la setmana de Tots Sants, el procés de reconeixement s’accelerés i potser algú reclamés el cadàver. I així ha estat, segons fonts properes al cos de policia, un grup de persones que s’haurien descrit com a familiars del difunt, es va presentar aquest dilluns a l’hospital, on hi ha el dipòsit de cadàvers. Des d’allí se’ls va adreçar a la policia atès que és el cos d’ordre qui estava dirigint les tasques d’identificació d’acord amb les autoritats judicials andorranes i franceses. 

No hi va haver cap mena d’incident en cap moment, totes les gestions s’haurien fet enmig d’un tracte cordial i s’hauria ‘convidat’ els familiars a fer el reconeixement del cadàver aquest dimarts. La família del difunt ha pogut identificar el cadàver sense més entrebancs. I en breu es posaran en marxa les tasques ordinàries, per dir-ho d’alguna manera, de repatriació. A Andorra el fet quedarà definitivament tancat. Una altra cosa és si de les investigacions que es facin a França se’n deriva alguna cosa, però és evident que havent mort, al difunt se li extingeix qualsevol responsabilitat penal.

I així hauria estat, segons fonts properes al cos de policia, un grup de persones que s’haurien descrit com a familiars del difunt, es va presentar aquest dilluns a l’hospital, on hi ha el dipòsit de cadàvers. Des d’allí se’ls va adreçar a la policia atès que és el cos d’ordre qui estava dirigint les tasques d’identificació d’acord amb les autoritats judicials andorranes i franceses. No hi havia hagut cap incident en cap moment, totes les gestions s’haurien fet enmig d’un tracta cordial i s’hauria ‘convidat’ els familiars a fer el reconeixement del cadàver aquest dimarts. La família del difunt ha pogut identificat el cadàver sense més entrebancs. 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending