Liberals ostentarà Presidència, Funció Pública, Afers Socials i Turisme en el govern tripartit

L’executiva demòcrata avala el pacte de coalició tot i la “sorpresa” d’haver hagut de cedir quatre ministeris a la formació liderada per un Gallardo a qui els seus valoren la capacitat de negociació

L'executiva liberal s'ha reunit a primera hora de la tarda i durant diverses hores per analitzar fil per randa tot el document del pacte.
L'executiva liberal s'ha reunit a primera hora de la tarda i durant diverses hores per analitzar fil per randa tot el document del pacte.

Les executives de Demòcrates i Liberals han validat aquest diumenge el pacte per a la governabilitat que suposa un executiu de coalició tripartit. Ciutadans Compromesos també hi accedeix amb l’assumpció d’un ministeri, el de Justícia i Interior. Els liberals ostentaran quatre carteres: Presidència, Afers Socials, Funció Pública i Turisme. Els demòcrates ocuparan els set departaments restants. En principi, el Govern que liderarà Xavier Espot estarà format pel màxim de ministeris que permet la llei: dotze. Formalment, fins que dijous el nou responsable governamental no prometi el seu càrrec no es començaran a parlar de noms.

Les reunions de les direccions demòcrata i liberals no han posat massa traves a l’acord gestat durant tota la setmana i que van tancar Espot i el cap de llista liberal, Jordi Gallardo, aquest dissabte, després de múltiples contactes entre els equips negociadors, format per un nucli molt reduït de persones. Tot i que les executives dels uns i els altres han avalat l’entesa tripartida, això no ha tret que en el cas demòcrata hi hagi hagut una mica de sorpresa negativa, per dir-ho d’aquesta manera, pel fet que s’hagin hagut de cedir quatre cadires del gabinet ministerial als liberals. Mentrestant, entre els liberals s’ha valorat molt positivament el resultat obtingut encara que això no ha tret “un intens i llarg debat” i una confrontació “constructiva” que tot i evidenciar “posicions divergents” ha conclòs amb l’assentiment general al pacte.

Demòcrates tindrà set ministeris a banda de la prefectura governamental i Ciutadans Compromesos assumirà Justícia i Interior

Els liberals han analitzat en una extensa reunió a la seu social el document rubricat entre Gallardo i Espot, que les fonts consultades han qualificat de molt voluminós i extens, amb diversos annexes i clàusules. Les fonts consultades han assegurat que més enllà del debat de donar suport o no a DA i d’accedir al govern de coalició, durant la trobada de la direcció s’ha reconegut la bona negociació duta a terme pel president de la formació. Al seu torn, els taronges han vist amb sorpresa l’atorgament de quatre ministeris als seus nous socis governamentals, però Espot ha explicat que això anava lligat a l’assumpció per part dels liberals de bona part del programa demòcrata.


Demòcrates ha celebrat una executiva ampliada aquest diumenge al vespre que ha tornat a mostrar la seva confiança en Espot tot i la sorpresa per la cessió de ministeris. | DEMÒCRATES

En aquest sentit, les fonts consultades no han pogut especificar què passarà en matèria de Funció Pública, una cartera que assumiran els liberals i sobre la qual hi havia clares diferències, entre altres coses perquè amb el suport dels consellers socialdemòcrates i en el marc de l’acord de d’Acord, el PS i Liberals van portar al Tribunal Constitucional la nova llei que regula la feina dels treballadors públics. En qualsevol cas, Espot hauria explicat que també hi ha la condició que els ministres designats pels liberals han de ser persones que rebin el vist-i-plau demòcrata. No és que hi hagi un dret a veto, però sí que els taronges tindrien l’opció de fer observacions a alguns dels noms que es plantegin.

Espot prometrà el càrrec dijous

Sobre el paper, de noms de ministres no se’n començarà a parlar fins dijous. Aquest dilluns s’haurien de fer públics, en una compareixença conjunta, els trets fonamentals del pacte a tres bandes. Dimarts s’iniciarà el debat d’investidura i dimecres es procedirà a una votació en la qual Xavier Espot obtindrà el suport necessari a la primera votació. Si no hi ha ensurts de darrera hora, el candidat demòcrata sumarà disset vots. Dijous prometria el càrrec de cap de Govern i oficialment es començaria a treballar en la confecció del gabinet ministerial.

Espot prometrà dijous el càrrec i a partir de llavors formalment es començaran a parlar de noms; sobre la taula Torres Falcó, Jover, Martínez Benazet, Riba, Calvó, Cornella, Gallardo, Pallarés, Rossell…

No obstant, les fonts consultades han reconegut que igual que hi ha serrells en qüestions d’ordre programàtic per resoldre i també n’hi ha en l’estructura governamental, no és menys cert que ja s’han posat noms sobre la taula. Són segurs al gabinet Jordi Torres Falcó, a Ordenament Territorial, i Joan Martínez Benazet, a Salut. Els demòcrates també aportaran al gabinet Èric Jover, malgrat que després que Afers Socials s’hagi traspassat als Liberals no està confirmat però apunta a seguir davant d’Educació sumant-hi Cultura. Noms com Clàudia Cornella, Landry Riba o Sílvia Calvó també apareixen en les travesses. Finances; Economia i Empresa; Medi Ambient i Agricultura; i Afers Socials seran departaments comandats pels taronges.

Entre els liberals, es dóna per feta l’entrada de Jordi Gallardo al Govern per assumir el departament de Presidència, les funcions del qual no han transcendit. També s’apunta la possibilitat que Judith Pallarés assumeixi Afers Socials. Turisme i Funció Pública no tenen ara mateix, que hagi transcendit, un candidat clar a adoptar-los, encara que s’hagi posat sobre la taula el nom de Ferran Costa per al primer cas, o els advocats Valentí Martí, Eva López o Maribel Lafoz per al segon. Els dos primers, en principi, tenen intenció de mantenir-se al capdavant dels seus respectius despatxos professionals, amb López accedint al Consell General si es confirma el salt al gabinet de Gallardo i Lafoz estaria millor vista per tenir un rol destacat en les comunals encampadanes. 

El pacte, subscrit en un extens document que incorpora diversos annexos, contempla una aproximació del que ha de ser la relació coalitzant en vista a les properes comunals

En relació amb Ciutadans Compromesos, i una vegada assegurat, excepte canvis de darrera hora, que tant Carles Naudi com Raül Ferré seguiran al Consell General, no hi ha dubtes hores d’ara que qui va ser el primer suplent de la candidatura territorial a la Massana, l’advocat Josep Maria Rossell liderarà el departament de Justícia i Interior. Té la plena confiança de Xavier Espot després de qui ha estat fins fa poc secretària d’Estat i ara consellera i candidat predilecta pel líder taronja, Ester Molné, avalés la incorporació de Rossell. L’escalafó institucional s’haurà d’anar completant amb altres càrrecs que també tindran presència liberal i de CC més enllà dels demòcrates.

El pacte subscrit també inclou en un dels annexos una aproximació a com hauria de ser la relació en vista a les properes comunals. És del tot clar que demòcrates i liberals acudiran als comicis del desembre de manera coalitzada. Era gairebé una obligació de la formació liderada per Jordi Gallardo arrencar aquesta entesa amb Demòcrates atès que després d’haver anat de bracet dels socialdemòcrates, que porten un cabreig monumental a sobre, en les territorials de les darreres eleccions generals, es veien en terra de ningú en pocs mesos de ser refusats o de no lligar almenys una entesa amb DA també en aquest àmbit.

-

Relacionat

Espot i Gallardo tanquen el pacte de govern i la seva estructura
Els consellers liberals ja han establert el seu funcionament intern com a grup, que serà presidit per Jordi Gallardo i vicepresidit per Marc Magallón.

Relacionat

Demòcrates i liberals segellaran diumenge el Govern i el primer dimecres de juny se celebrarà el primer consell de ministres
-

Relacionat

Demòcrates i liberals pretenen posar per escrit i protocol·laritzat davant de notari el pacte de Govern
Imatge de la reunió que va mantenir l'executiva ampliada liberal aquest dimarts a la nit.

Relacionat

Espot i Gallardo es troben avui per començar a teixir el Govern de coalició
-

Relacionat

El Govern de coalició entre demòcrates i liberals, una mica més a prop

Comentaris (13)

Trending