Demòcrates i liberals segellaran diumenge el Govern i el primer dimecres de juny se celebrarà el primer consell de ministres

Si no hi ha cap ensurt de darrera hora, aquest divendres hauria de quedar tancat, excepte eventuals serrells, el nou gabinet ministerial, que les executives dels dos partits hauran de validar

Els consellers liberals ja han establert el seu funcionament intern com a grup, que serà presidit per Jordi Gallardo i vicepresidit per Marc Magallón.
Els consellers liberals ja han establert el seu funcionament intern com a grup, que serà presidit per Jordi Gallardo i vicepresidit per Marc Magallón.
Diumenge, 12 de maig. Aquest proper diumenge, vaja. És el dia que han escollit Demòcrates i Liberals per celebrar sengles executives extraordinàries que hauran d’avalar, i no hi ha dubte que ho faran, els eixos programàtics del pacte de Govern i el consell de ministres en sí. Representants de les dues formacions, i també de Ciutadans Compromesos (CC), es reuniran aquest divendres per escenificar l’entesa a tres bandes i, formalment, dissenyar l’estructura del Govern sense, a priori, posar-hi noms. A ningú no se li escapa, però, que al trencaclosques li faltaran ben poques peces per lligar.

Delegacions demòcrates i liberals ja han estat fent múltiples contactes els darrers dies. Informals i formals una vegada les executives de cada partit van donar el vistiplau a les negociacions. També aquest dijous CC ha escenificat l’acord per sumar-se a les converses. I està previst que aquest divendres el 90% o més de les peces encaixin a la perfecció. Diumenge a la tarda, almenys, haurà d’estar tot definit perquè les direccions dels dos partits ‘grans’ del tripartit que conformarà el Govern puguin validar la línia programàtica i la confecció del gabinet ministerial. Com a mínim la definició de les àrees i el repartiment de cadascuna.

Encara que començant pel del cap de Govern -Xavier Espot-, hi ha noms que seran segur al gabinet -com Èric Jover, Jordi Torres Falcó o Joan Martínez Benazet-, com que s’han d’acabar de quadrar algunes qüestions, en matèria de designacions tothom treballa amb molta discreció per evitar al màxim la filtració de noms. Liberals hauria demanat una representació ministerial d’acord amb el seu poder parlamentari en relació amb els tres grups que donaran suport al Govern. Per tant, aspiraria a liderar dos o tres ministeris. I en funció de si són dos o són tres, poder assumir alguna secretaria d’Estat més o menys. També CC tindrà presència a l’executiu.

El calendari està molt atapeït i va a velocitat de creuer. Una vegada diumenge liberals i demòcrates validin el pacte i també la configuració governamental, dimarts s’iniciarà el debat d’investidura. Espot sortirà designat cap de Govern en primera votació i dijous, en principi, està previst que juri o prometi el càrrec. Si no és el mateix divendres serà el dilluns següent quan s’anunciarà el gabinet ministerial i potser aquell dia mateix o l’endemà els nous ministres també prometran o juraran els seus càrrecs. En qualsevol cas, l’escenari amb què es treballa una vegada s’ha desencallat la incertesa inicial posterior a les eleccions del 7 d’abril i ja és clar que hi haurà el pacte a tres bandes és que el primer dimecres de juny es pugui celebrar el primer consell de ministres, encara que sigui de tràmit.

Gallardo i Magallón lideraran el grup liberal

Abans que el Govern es posi en marxa, però, és molt previsible, encara que no del tot segur, que es constitueixin les diferents comissions legislatives. Els grups parlamentaris ja hi estan treballant. Primer, és clar, s’han de constituir formalment els esmentats grups, que han d’anar acompanyat del seu propi reglament de funcionament intern. I en aquest sentit, Liberals d’Andorra ja ha anunciat aquest dimecres que Jordi Gallardo i Marc Magallón seran, respectivament, president i president suplent del grup

Evidentment, si un d’ells assumeix algun càrrec institucional haurà d’abandonar l’escó i, per tant, el càrrec dins el grup, en què Ferran Costa no pot agafar formalment un major protagonista perquè el fet de ser secretari de Sindicatura, per reglament, li ho impedeix. El grup liberal està constituït per quatre consellers i, ara per ara, no es preveu cap canvi malgrat la incomoditat palesada en la darrera executiva ampliada per Sílvia Ferrer, en desacord amb formar Govern de coalició amb Demòcrates.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending