El Govern de coalició entre demòcrates i liberals, una mica més a prop

L’executiva de DA avala l’operació mentre Gallardo espera l’autorització dels òrgans de direcció del seu partit per negociar amb Espot l’entrada a l’executiu

-
-
El Govern de coalició entre demòcrates i liberals, amb el permís de Ciutadans Compromesos (CC), que també hi serà, està una mica més a prop. De fet, si les negociacions que tot indica que se celebraran en pocs dies per establir les condicions del pacte acaben de fructificar, l’entesa serà un fet. Queden, això sí, uns quants passos per formalitzar. L’executiva demòcrata ja ha avalat l’aliança mentre que Jordi Gallardo espera rebre l’autorització dels òrgans de direcció del seu partit per poder, d’aquesta manera, entaular una conversa formal amb Xavier Espot per definir els termes de l’acord.

La confluència d’interessos, segons les diverses fonts, és molt elevada. Els principals líders demòcrates ja fa dies que defensen un Govern de coalició que permeti donar estabilitat a l’executiu i no tenir ensurts inesperats amb tan sols onze consellers. Liberals també ha mantingut que no bloquejarà el país i, al capdavall, la direcció ideològicament se sent més còmoda amb els taronges que amb els socialdemòcrates malgrat haver formalitzat un pacte per a les territorials de les passades generals. A més, una cosa és clara: un Govern alternatiu a DA ha quedat clar que seria impossible durant els contactes que s’han fet. Terceravia ha deixat clar que no entrarà en cap escenari d’aliances. Com a mínim, no abans de les comunals del desembre. I davant d’això, la única manera de poder estar en el poder és aliar-se amb els demòcrates.

Els òrgans rectors de Liberals són favorables a accedir a l’executiu tot i l’oposició de sectors del partit desencisats després d’haver estat molt durs amb els taronges

El gros dels demòcrates, a més, o com a mínim la majoria de l’actual grup parlamentari, prefereix dependre d’entendre’s amb Gallardo, Costa i companyia que a haver-ho de fer amb Josep Pintat. De fet, l’executiva taronja ja va avalar aquest dilluns les condicions a partir de les quals, a parer dels demòcrates, es pot formalitzar un Govern de coalició. La formació parroquial massanenca hi serà. Però amb ella sola no n’hi havia prou. D’aquí la necessitat d’integrar els liberals. 

La direcció del partit encapçalat per Jordi Gallardo té previst en breu analitzar la situació i decidir quin escenari li convé més d’entre tres de possibles o que, com a mínim, es posaran sobre la taula: Govern de coalició amb DA; quedar-se a la minoria oferint pactes puntuals als demòcrates; o aliar-se amb els socialdemòcrates per dur a terme una fèrria oposició. Els principals dirigents de la formació són partidaris de la primera de les opcions i ja s’han encarregat d’adobar el camí per aconseguir que sigui l’escenari triat per la majoria.

Després caldrà escenificar una negociació els termes de la qual informalment s’haurien mig avançat però que es guarden a pany i forrellat fins que no estigui clar que les dues parts tenen els avals necessaris per formalitzar l’acord, que liberals considera que donaria una major visibilitat al seu projecte i permetria créixer. Hi ha, però, un altre sector dins de la mateixa formació que creu just el contrari: que una aliança suposarà la ‘mort política’ del partit i el seu desembarcament taronja. 

El PS treu foc pels queixals

La posició dels dos consellers liberals que van concórrer als comicis sota el projecte de d’Acord és una mica complicada. I així ho haurien fet saber a la direcció del seu partit. No obstant, com que la suma de demòcrates, liberals i CC dóna 17 no es tem per la pèrdua de la majoria per a la investidura de Xavier Espot si finalment hi ha acord per fer-ho. Mentrestant, els socialdemòcrates, almenys de portes endins, mostren el seu desencís i més i tot amb els liberals. Alguns dirigents del PS treuen foc pels queixals. Fa una setmana que no hi ha cap mena de contacte i el malestar del PS amb Gallardo i companyia és molt evident.

Formalitzada la candidatura de Pere López com a candidat a cap de Govern per poder defensar un projecte de país alternatiu al de DA

I és més que possible que alguna que altra dedicatòria als liberals tingui Pere López durant el discurs d’investidura. Perquè és clar que López aspirarà a convertir-se en cap de Govern tot i saber, ja ara, que no té cap possibilitat. Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han oficialitzat aquest dimarts la presentació de la candidatura de López de cara al debat que s’ha de celebrar la setmana vinent. Durant la sessió, el cap de llista de la formació a les passades eleccions generals del 7 d’abril desgranarà les propostes de govern i presentarà una alternativa a Demòcrates per Andorra (DA) que doni resposta a la voluntat de canvi expressada a les urnes pels ciutadans.

Tal com es va avançar fa dies, el PS presentarà una candidatura alternativa a la de DA. En concret, els set consellers generals socialdemòcrates –Rosa Gili, Quim Miró, Roger Padreny, Jordi Font, Judith Salazar, Susanna Vela i Pere López- han signat la proposta d’aquest darrer com a aspirant a cap de Govern. Així, López defensarà el seu programa en la sessió d’investidura prevista per al 14 de maig. Els set consellers generals socialdemòcrates han fet la sol·licitud formal per constituir-se com a grup parlamentari socialdemòcrata. Amb set parlamentaris, serà el segon més gran de la nova cambra legislativa.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending