Estudiants demanen a l’administració que controli les dobles nacionalitats a l’hora d’atorgar beques

Arran de la pregunta parlamentària del PS, aspirants a subvencions al Principat recorden que hi ha  beneficiaris que reben aportacions d’Andorra i Espanya usant el doble passaport

-
-
Estudiants del Principat exigeixen al ministeri d’Educació i, per extensió, a l’administració en general que controlin amb molta cura les subvencions i ajuts a l’estudi que atorguen. Asseguren que hi ha casos, i més dels que es pot pensar, que ciutadans del país es beneficien doblement d’ajuts públics atès que fan servir el doble passaport, especialment l’espanyol a banda de l’andorrà, per sol·licitar i rebre aportacions de totes dues administracions. Quedi clar, però, que ajuts de naturalesa educativa no només estan restringits als nacionals, qualsevol resident també hi pot optar, tingui la nacionalitat que tingui.

La denúncia feta arribar a l’Altaveu, i que aquest mitjà ha pogut constatar que és cert l’escenari exposat, ve a tomb amb la pregunta parlamentària que divendres va tramitar el conseller general socialdemòcrata Roger Padreny. El parlamentari del PS ha demanat tota la informació relativa a l’atorgament de beques i ajuts a l’estudi que l’administració ha concedit la darrera dècada. Davant d’això, els estudiants denunciants, aspirants a ajuts, han posat sobre la taula la necessitat de revisar que no es donin duplicitats de beques en usar el doble passaport, fet que a Andorra la Constitució prohibeix explícitament, però que a Espanya no comporta cap repulsa, ans el contrari.

Els denunciants han assegurat que en nombroses ocasions es dóna el cas que estudiants andorrans a efectes del Principat aconsegueixen beques a Andorra amb el passaport del país i també reben ajuts de l’administració espanyola sol·licitant-los amb documentació de l’Estat veí. Els mateixos denunciants han proposat una fórmula de control molt senzilla d’aplicar: revisar amb cura les matrícules que presenten els aspirants a beca o ajut al Principat. Es dóna el cas que en ocasions, la matrícula que es fa en un centre universitari espanyol l’estudiant en qüestió la formalitza amb un document -normalment el DNI- espanyol.

L’estudiant ho fa moltes vegades per agilitzar tràmits si és el cas que un nacional té més avantatges que un estranger en el centre en qüestió. Però davant les autoritats andorranes, indiquen les fonts, això hauria de ser un clar indicador que el sol·licitant de l’ajut al Principat té un doble passaport. Amb la còpia de la matrícula universitària tramitada amb un DNI espanyol se sol·licita davant el Govern, amb el passaport andorrà, la beca que eventualment ofereixi l’administració andorrana. I s’obté. La mateixa sol·licitud però amb el DNI espanyol també es formalitza davant l’administració espanyola i en moltes ocasions també s’aconsegueix.

Les beques que atorga Andorra, i a les quals hi pot accedir qualsevol resident tingui la nacionalitat que tingui, són exclusives. Per tant, com a mínim no és honest obtenir-se de més d'una administració. Però la capacitat de control és molt minsa atès que no hi ha intercanvi de dades. De fet, no cal la documentació espanyola en cas de ser andorrà per aconseguir una beca d'Espanya atès que gràcies al Trilateral, els andorrans, a efectes d'estudis, són espanyols a tots els efectes. Una altra cosa són els subterfugis i les maniobres per aconseguir beneficis extra.

Edictes

Encara es pot donar una clau de volta més en aquesta situació. I és que els mateixos estudiants i el seu entorn familiar comunicants han explicat que relacionat amb l’acreditació acadèmica, en aquest cas, de les persones que aspiren a un lloc de treball a l’administració pública andorrana també es donen casos rocambolescos. Això seria, i ha passat no pas en poques ocasions, que una persona andorrana, amb passaport nacional, que es presenta a un edicte de l’administració del Principat pel qual la nacionalitat és element cabdal, acredita la seva formació amb una titulació universitària on hi fa referència un DNI espanyol de la mateixa persona. 

Els denunciants afirmen que, almenys, caldria fer uns controls i indagacions per assegurar-se que quan l’aspirant al lloc de treball ho fa en tant que nacional andorrà ja ha renunciat a la nacionalitat espanyola tal i com la legislació obliga.

Comentaris (6)

Trending