Espot s’estrena com a candidat amb un míting electoral davant un miler de persones

Toni Martí i el fins ara ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior escenifiquen el relleu i enceten la campanya en tota regla sense estar convocada

El ministre d'Afers Socials, Interior i Justícia i candidat demòcrata, Xavier Espot, en plena intervenció.
El ministre d'Afers Socials, Interior i Justícia i candidat demòcrata, Xavier Espot, en plena intervenció.

Objectiu complert: omplir la sala d’actes del Centre de Congressos. Demòcrates per Andorra (DA) ha donat aquesta nit el tret de sortida a una campanya electoral no convocada encara. El fins ara ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior i candidat taronja, Xavier Espot, ha protagonitzat un míting en tota regla després d’escenificar el relleu amb l’actual líder demòcrata i cap de Govern, Toni Martí. Espot ha exposat el seu suposat projecte governamental a partir d’una herència rebuda que ha defensat. Avalador de l’acord amb la UE i del manteniment del Coprincipat sense despenalitzar l’avortament ha anunciat la creació d’un servei públic per assessorar i acompanyar les embarassades que no haguessin desitjat ser-ho i un programa d’ajuts per aquells que no puguin pagar el lloguer.

Els centenars de WhatsApp semipersonalitzats enviats per Espot i el seu entorn han portat un miler de persones al Centre de Congressos. Totes les que hi cabien. S’han hagut de tancar les portes i molta gent ha hagut de fer mitja volta, especialment aquelles que pretenien estacionar als aparcaments verticals de la Plaça del Poble. Els poders fàctics del país estaven pràcticament tots a la sala. També tots els càrrecs electes de Demòcrates per Andorra (DA), tres dels quals han precedit el míting mesurat al mil·límetre -fins i tot els aplaudiments estaven marcats; Espot s’ha aturat en més d’una ocasió abans que ningú piqués de mans- del candidat.

L’encara ministre d’Afers Socials anuncia un programa específic d’ajuts -la propera legislatura, és clar- per aquells que no puguin pagar el lloguer

La cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha donat la benvinguda als presents. La consellera general Maria Martisella, de la mateixa generació que Espot, n’ha fet la presentació formal, n’ha exposat, per dir-ho així, el seu currículum. I el cap de Govern hi ha posat la salsa del ‘peís’ abans de fondre’s en una abraçada amb el seu dofí, tot iniciant, ho ha dit així el candidat, “un camí” que, en bona part, ja l’ha traçat en els set anys de ministre. Xavier Espot ha acabat assegurant que accepta el repte d’intentar esdevenir cap de Govern “des de la il·lusió, la humilitat i l’estima a Andorra”. I ha repartit estopa. Però moderadament. Perquè ha assegurat que tot i preveure campanyes de descrèdit i difamació o “atacs personals”. “No hi entraré”, ha afirmat el candidat tot demanant als presents fer el mateix.

Xavier Espot ha assegurat que “sempre estaré disposat a donar explicacions” i a “reconèixer els errors” perquè, ha afirmat, l’autocrítica és positiva. Aquestes paraules han conformat el nucli final de la seva intervenció, d’uns tres quarts d’hora, i sense suport documental. Sense fitxes per defensar un centre reformista on a vegades “cal ser conservadors” i altres cops “també progressistes”. Era el colofó al seu míting, no pas, ha remarcat, “la culminació d’una etapa”. Abans de defensar “una Andorra on totes les persones comptin” ha anat desgranant el seu projecte. Tot un programa electoral quan la campanya encara queda lluny.

El titular d’Interior es mostra un ferm defensor de les dones però també en un “ferm defensor del Coprincipat parlamentari tal com el coneixem” i que prioritza

Seguint un guió escrupolosament marcat, sol a l’escenari, majoritàriament dempeus, però també mig reclinat en un tamboret, amb una bandera d’Andorra al fons, Espot ha estat més de mitja hora defensant, per exemple, la recuperació de l’economia com un fet. O garantint que per a Andorra i els seus habitants és molt millor format part del mercat únic i, per tant, cloure un acord amb Europa, que no ser-hi. “No podem dir que aquest acord és un mal acord”, ha afirmat sobre els capítols tancats suposadament fins ara, dels quals ha recalcat la transitòria de trenta anys per al tabac, que ha afirmat que igualment era un sector condemnat a una mort lenta o el manteniment de les franquícies.

Dos dels aspectes més rellevants que ha tocat, per la rabiosa actualitat que protagonitzen i a banda d’anunciar que durant la legislatura vinent s’ha de posar en marxa la concepció definitiva d’un museu nacional, han estat els lloguers i l’avortament. Totes dues qüestions li han servit per anar llançant indirectes als adversaris, sense concretar-los. Sense ‘disparar a matar’, tampoc. Espot ha reconegut que hi ha un problema amb l’encariment del preu del lloguer de l’habitatge. Però també ha assegurat que no és una dificultat generalitzada. Ha afirmat que el problema és que hi ha “manca d’habitatge suficient” i que cal “fer aflorar”pisos.

En tot moment, en la seva escenificació Espot ha volgut donar sensació de proper i d’honestedat. Com per exemple quan ha assegurat que “jo no faltaré a la veritat” o que “el Govern no té una vareta màgica per solucionar” totes les dificultats. És clar que ha llançat propostes del tot electoralistes com quan, per exemple, ha anunciat la implementació d’un “programa específic” per donar ajuts a aquelles persones que de cop i volta han passat de pagar un lloguer de 500 o 600 euros a demanar-los i haver d’abonar en molts casos el doble.

Parlant de l’avortament s’ha manifestat un ferm defensor de les dones. Però també “del Coprincipat parlamentari tal com el coneixem”. Xavier Espot ha assegurat que “seria enganyar” si s’obviés els problemes institucionals que al seu entendre comportaria la despenalització de l’avortament. Per tant, malgrat considerar que molts dels assistents defensarien el reconeixement dels tres supòsits bàsics per interrompre l’embaràs, i ell mateix s’hi ha posat, en aquest grup, també ha deixat clar que no hi haurà canvis amb ell al capdavant de l’executiu atès que primer és el Coprincipat amb les seves dues potes tradicionals, perquè “ha aportat, aporta i seguirà aportant moltíssim al nostre país” alhora que “són la garantia de la nostra sobirania, de la nostra independència”.

El nou líder taronja, defensor de l’entrada d’Andorra al mercat únic, proposa un servei públic per assessorar les dones “determinades” a avortar

Com a contrapartida, el ministre i candidat ha anunciat que en cas d’exercir la governabilitat -torne-m’hi, sense estar la campanya electoral convocada l’acte era campanya pura i dura- es crearà un servei públic “transversal i multidisciplinar” (metges, psicòlegs, assistents socials) per atendre la dona que estigui embarassada sense voler-ho i estigui “determinada” a avortar. En aquest sentit, Espot ha dit que “cal donar més informació i més seguretat jurídica” i ha deixat clar que assessorar algú que té clar que vol avortar no és delicte i que anar a interrompre l’embaràs a Tolosa o Barcelona “tampoc no és delictiu a ulls d’Andorra”.

Entre altres coses, l’incipient nou líder taronja ha acabat la seva part d’exposició programàtica fent una referència als funcionaris per dir que “no m’hi trobaran” en la divisió entre sector públic i sector privat i ha afirmat ser partidari de la “cohesió”, que ha exemplificat amb el miler de persones que hi havia a la sala, entregades en gran mesura a la causa i que han acabat entonant el ‘Gran Carlemany’ abans que, ja a baix a la platea, Espot es tornés a posar de cara a ells per ovacionar-los en agraïment al bany de masses. La campanya està en marxa (si no ho estava ja). Almenys per als demòcrates. Per a la resta, fins que Toni Martí no ho digui.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending