Espot fa una crida als nous comuns perquè impulsin polítiques d’habitatge

El cap de Govern allarga la mà a l’oposició per trobar acords en afers claus com la reforma del sistema de pensions, el sistema sanitari o la negociació amb la UE

Espot ha fet el discurs des de l'hotel Rosaleda.
Espot ha fet el discurs des de l'hotel Rosaleda.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha demanat als comuns recentment configurats que tinguin “responsabilitat i sentit d’Estat” per tirar endavant polítiques que serveixin per afrontar la complicada problemàtica del mercat de lloguer. En el tradicional discurs de Cap d’Any, el màxim responsable de l’executiu també ha allargat la mà als grups de l’oposició per trobar consensos en matèries com ara la reformulació del sistema de pensions o la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea.

Espot ha escollit enguany el renovat Hotel Rosaleda per fer el discurs de balanç del 2019, una al·locució on ha volgut defensar que “el Govern ha renovat el seu compromís amb els col·lectius més desafavorits i també amb aquelles persones que, malgrat disposar d’una feina estable, veuen disminuït el seu poder adquisitiu com a conseqüència d’un augment del cost de la vida que no sempre va aparellat d’un increment dels salaris”. En aquest sentit, ha recordat l’aprovació de la llei de mesures urgents en matèria d’arrendament d’habitatge i per millorar el poder adquisitiu. També ha reconegut que la situació del mercat de lloguer “és a casa nostra una veritable emergència social” davant la qual “ni el Govern ni ningú no disposa d’una vareta màgica”.

El màxim responsable de l'executiu també avança que durant el 2020 Andorra ha d'avançar en la reducció de l'ús de combustibles fòssils

Tot això, ha assegurat que “seguirem fent esforços en aquest sentit i orientarem part de la inversió pública amb una funció clarament social”. Com a exemple ha remarcat que els 10 milions d’euros de plusvàlua per la venda de les accions d’Avatel per part d’Andorra Telecom es destinaran “al fons publico privat que volem constituir per rehabilitar i construir nous habitatges de lloguer a preu assequible”. És llavors quan ha llençat el missatge a les noves corporacions parroquials: “Apel·lo al sentit d’Estat i a la responsabilitat dels comuns que tot just s’acaben de constituir per implementar mesures efectives que contribueixin a pal·liar la manca d’aquest tipus d’habitatges”.

El cap de Govern també ha recordat que el país té plantejats “reptes que són massa importants per encarar-los des d’un sol punt de vista”, entre ells el futur de les pensions, el sistema de salut o la negociació amb la UE. Per això, ha defensat que cal “més que mai” una “cultura de consens i compromís” del qual és un bon exemple l’executiu de coalició però que, almenys en aquests àmbits, ha d’anar més enllà. “Entenc que més enllà del Govern i de la majoria parlamentària que li dona suport, hi ha un gran consens transversal al tomb d’aquestes qüestions”, ha apuntat i, per això, ha apostat per aprofitar aquesta “visió compartida” per “trobar acords en les mesures concretes que caldrà aplicar”.

Durant el discurs, Espot també ha avançat que el 2020 “ha de ser l’any en què Andorra avanci de manera clara i decidida cap a un model de desenvolupament sostenible”, mitjançant una reducció de la dependència dels combustibles fòssils i altres fonts contaminants. També ha afirmat que “continuarem fent passos decidits cap a la igualtat efectiva entre homes i dones” i que es vol impulsar “un programa de participació ciutadana” amb l’objectiu “d’enfortir els lligams entre la ciutadania i aquells que -temporalment- tenim la responsabilitat de governar, fer més obertes i transparents les institucions públiques i -en definitiva- implicar millor els ciutadans en la presa de decisions”.

Comentaris (10)

Trending