Espot fa costat a Gallardo i Chato sense confirmar ningú en el càrrec

El cap de Govern assegura que el secretari d’Estat, que es manté en el llistat de persones que juraran dimecres a les 4 de la tarda, “no ha comès cap infracció administrativa”

El cap de Govern, Xavier Espot, durant el discurs inaugural d'una edició anterior de la Universitat d'Estiu.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el discurs inaugural d'una edició anterior de la Universitat d'Estiu.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha donat un important cop a l’esquena de suport tant al ministre de Presidència, Jordi Gallardo, com, i sobretot, al secretari d’Estat d’Economia, Salustià Chato, de qui ha deixat clar que els serveis jurídics de Govern ja han resolt que des del punt de vista de compatibilitzar feines “no ha comès cap infracció administrativa” i que la manca de cotització de les remuneracions arbitrals en concepte d’IRPF és una qüestió menor “perfectament regularitzable”. No obstant això, Espot no ha confirmat Chato en el càrrec i ha afirmat que cal veure si els propers dies surten nous elements que permeten decantar la decisió cap a una banda o cap a l’altra.

Sia com vulgui, i ara per ara, Chato es manté en la relació de secretaris d’Estat que han de jurar el seu càrrec en un acte previst per a dimecres a les 4 de la tarda a l’edifici administratiu. Espot s’ha referit aquest dilluns per primer cop al denominat ‘cas Chato’ i ho ha fet després de l’acte inaugural de la Universitat d’Estiu i després, també, de tornar de vacances i d’una trobada a Tolosa amb els principals dirigents regionals d’Occitània. El cap de Govern ha fet una exposició llarga per precisar tot un seguit d’elements essencialment d’anàlisi legal i després afirmar que ara per ara “no hi ha elements suficientment sòlids com per requerir i exigir al senyor Gallardo que destitueixi el senyor Chato”.

El màxim responsable executiu diu que “no hi ha elements suficientment sòlids com per requerir i exigir al senyor Gallardo que destitueixi el senyor Chato”

Espot ha volgut separar clarament el que és la situació personal i individual de l’actual secretari d’Estat i el que és la “reflexió” necessària que caldrà fer al tomb de l’exclusivitat laboral dels funcionaris, de les dobles feines o de deixar encara més clar del que ho puguin ser fins ara les excepcions que contempla la llei en relació amb les possibles activitats professionals compatibles amb la de treballador públic. “S’ha d’afinar” tot plegat, ha reconegut el mandatari governamental, que ha afirmat que “si destituïm Chato” es posaria el llistó molt alt en relació amb altres casos o situacions, passades, presents o futures.

Entre reflexió i reflexió, i explicació tecnico-política, Espot ha afirmat que la decisió “més rendible és destituir aquest senyor”. Però “he de mirar més enllà i mirar a mitjà i a llarg termini. Si al final totes les persones que es dediquen a la política han de ser perfectes no tindrem bons polítics, gent que es vulgui dedicar a la política”. Per tant, cal veure i valorar “si tenen una segona activitat” i si és compatible o no amb la de funcionari. Hi ha d’haver “una situació que estigui perfectament clarificada per tothom” i en conseqüència “el millor favor que podem fer és posar-nos a treballar en aquesta qüestió persona per persona, funcionari per funcionari”.

Raonaments legals

I retornant al ‘cas Chato’, sobre el qual ha vingut a dir el cap de Govern que no hi ha una decisió presa però sí ha donat molts arguments per pensar que continuarà en el càrrec, ha avançat alguns dels elements que ja ha analitzat el gabinet jurídic. Chato es va iniciar a l’activitat arbitral abans de ser funcionari, era de domini públic la seva situació, hauria comunicat de manera verbal als seus superiors la seva dedicació i, a més, cap dels superiors l’hauria requerit mai perquè deposés la seva actitud tal i estableix la legislació vigent. Per tant, i malgrat que l’actau secretari d’Estat no tenia una autorització expressa per escrit per poder-se dedicar a l’arbitratge, “no ha comès cap infracció administrativa” en relació amb la Llei de la Funció Pública.

Per compatibilitzar la tasca arbitral amb el treball públic no hi hauria infracció, i el fet de no cotitzar una part d’IRPF es deuria a un error d’interpretació de l’implicat “sense voluntat d’eludir impostos”

Sobre la cotització a la CASS, Espot ha explicat que Chato va estalviar-se de fer aportacions en relació amb les remuneracions arbitrals atesa la disposició reglamentària que així ho establia i, en canvi, sí que va cotitzar per les remuneracions relatives a altres tasques que feia per a la FAF. Finalment, i en relació amb l’IRPF, Chato va declarar el mateix que cotitzava a la CASS però va entendre “erròniament” que no calia que declarés allò no cotitzat. I “aquí hi hauria una possible infracció administrativa perfectament regularitzable”. De fet, els experts de Tributs han acabat concloent que sí que ha de pagar i amb multa inclosa la quantitat a abonar “és petita”.

Espot, que ha demanat “prudència” en tot moment, sempre s’ha referit a les quantitats percebudes en relació amb la FAF, que és el que ha posat de relleu el ‘cas Cautxú’, en cap cas s’ha posat sobre la taula la qüestió de les col·laboracions que Chato feia amb organismes internacionals (UEFA, FIFA). Per això el cap de Govern ha anat insistint que amb els elements que hi ha sobre la taula i, també, amb el fet que "no hi ha hagut una voluntat deliberada d’eludir impostos o d’enganyar”, no hi hauria motiu per destituir el secretari d’Estat d’Economia i número 2 del soci liberal.

Amb tot, ha deixat clar el màxim responsable executiu, que ara per ara no es pensi fer plegar Chato, “no vol dir que no estiguem compromesos amb la transparència” i que els càrrecs públics “no hagin de ser honorables” i fins i tot hagin de donar més exemple que la resta de la ciutadania. Però “hem d’establir unes vares de mesurar” i, alhora, “els responsables polítics no han estat, no són, ni seran mai perfectes”. Amb tot, “la línia és molt fina” i cal adoptar “una decisió que no és fàcil”. Salustià Chato, de moment, continua convocat per a dimecres a les 4 de la tarda. És juga el partit de jurament dels secretaris d’Estat.

Comentaris (20)

Trending