El MoraBanc es refà d’un primer quart horrible al WiZink Center i assalta la pista de l’Estudiantes

Els de Natxo Lezkano han fonamentat el triomf (72-79) en molt bon segon quart amb Dos Anjos, Dee i Speight com a referents d’un equip amb molts homes sumant

Felipe dos Anjos esmaixa sense que els adversaris hi puguin fer res.
Felipe dos Anjos esmaixa sense que els adversaris hi puguin fer res. movistar estudiantes

El WiZink Center ja no és inexpugnable a la Leb Or. El MoraBanc hi ha aconseguit, com a visitant, el primer triomf. L’Estudiantes ja no resta invicte a casa. I això que al primer quart ha fet tot el que havia de fer per posar la por al cos als andorrans i més i tot. Un parcial d’11 a 0 dels madrilenys ha posat a prova els de Natxo Lezkano. El decorat ha canviat al segon quart i després, els tricolors han tingut prou paciència i la dosi d’encert suficient per gestionar els deu punts de marge amb què ha marxat al descans (31-51).

Justament, han estat sempre aquests deu puntets els que ha defensat el MoraBanc. I això que després del descans, l’Estudiantes ha protagonitzat un cop de geni que, per alguns moments, ha fet trontollar el domini andorrà. Només ha estat un miratge, i amb Felipe Dos Anjos, Johnny Dee i Micah Speight com a referents, amb la suma també d’homes com Andric i Rubio, i el retorn després de sengles lesions de Rafa Luz i Marin Maric, el MoraBanc ha afegit una nova victòria a una col·lecció de triomfs que el manté al capdavant de la classificació.

Els andorrans han sortit adormits. Erràtics. Fora de lloc. I l’Estudiantes jugava a plaer. Fins i tot si no encistellava a la primera, aconseguia un rebot en atac per tornar-ho a intentar. Un parcial de 9 a 0 en poc més de dos minuts ha obligat Natxo Lezkano a parar el partit. A la tornada, els madrilenys han afegit encara un parell de punts més al seu compte. El tècnic del MoraBanc ha començat a fer moure la banqueta. I s’han vist els resultats. Micah Speight, poc abans de ser canviat ha anotat els dos primers punts pel conjunt andorrà. Feia més de quatre minuts que s’havia iniciat el partit.

Però els errors continuaven. Ni Andric ni Lee no veien cistella des de més enllà de 6,75 i, en canvi, els estudiantils, anaven fent la seva. Dos bàsquets del rocós pivot Larsen, un d’ells triple, ha situat la màxima diferència fins al moment en el marcador (16-4). Encara bo que Felipe dos Anjos s’ha començat a penjar del cèrcol rival. Del que havia estat el seu cèrcol, que el brasiler té passat al Ramiro Maeztu. Rafa Luz, refet de la lesió que l’ha mantingut algunes jornades fora de joc, anotaria després el primer triple andorrà (20-14), just quan s’esgotava la possessió.

Micah Speight llança a cistella.

El partit no estava sent bo. Gens de bo. Però amb tot, els de Lezkano han aconseguit, a empentes i rodolons, frenar la sagnia a la qual d’entrada els havia sotmès l’Estudiantes. El 21-16 al final del primer quart encara era prou bona notícia. Els de Javi Rodríguez ja no estaven tan inspirats. I Dos Anjos, ja a l’inici del segon parcial, ha continuat fent de les seves (21-18). El decorat ha canviat. I de quina manera. El MoraBanc ha començat a teixir bones jugades, a trenar excel·lents accions. El que no entrava abans, ara era bàsquet segur.

Els tricolors, aquest migdia de groc, han passat al davant per primer cop a manca de set minuts per al descans (23-24) després d’una safata de Czerapowicz. Un parcial de 2-12 ha obert les primeres diferències a favor dels andorrans (23-28) i els menuts Speight i Dee han començat a rutllar. Ja tocava. Lezkano ha decidit posar a pista Maric, també retornat de més d’un mes de baixa. El forat es mantenia, ara en tot moment amb el MoraBanc marcant el ritme de joc. I d’encert (29-36 min 18).

I sinó que li diguin a Speight que en la darrera jugada dels andorrans abans del descans ha anotat una cistella inversemblant però no ha pogut arrodonir la jugada anotant l’addicional de què ha disposat. El clàxon ha sonat sense que l’Estudiantes hagi pogut replicar. Qui ha vist i qui veia el que estava passant damunt el parquet del WiZink Center. Després de l’allau madrilenya, el MoraBanc marxava al vestidor amb deu punts de marge (31-41).

Mihajlo Andric ha protagonitzat accions destacades.

Speight ha agafat absolutament el comandament de l’equip tricolor en la represa. Semblava que la cosa anava prou bé. Els compassos inicials de la segona part, del tercer quart, han estat marcats per l’intercanvi de bàsquets. D’entrada, el MoraBanc ha mantingut les distàncies. Però l’Estudiantes ha començat a treure les urpes i els andorrans han tornat a la foscor, a la manca de fluïdesa en atac. I el balanç defensiu era més aviat justet. Els de Lezkano només aturaven, i quan podien, els rivals a base de faltes. Fins i tot antiesportives.

Dos escandinaus, Larsen i Jorgesen, han començat a ser, si no ho havien ja estat fins llavors, un autèntic malson per als tricolors. El pivot fent de tot i l’exterior des de la distància han anat acostant els madrilenys. Fins a posar-se a només un punt (46-47) a l’equador del tercer període i obligar Lezkano, altra volta, a parar el partit. Tornava a canviar el decorat. S’iniciava una nova fase. Un nou matx dins del mateix matx. Ara eren els locals els que estaven en bona dinàmica. Fins i tot han passat al davant després de dos tirs lliures d’Smith (50-49).

Sort que Andric ha respost ràpid. I ho ha fet des de més enllà de 6,75. Era clau no deixar que el Movistar es pugés a les barbes del MoraBanc. El triple ha caigut com una galleda d’aigua glaçada per als madrilenys. Un parcial de 0-9 ha tornat els andorrans a assumir els galons. I més encara que ho han fet Dos Anjos i Luz en iniciar-se el darrer quart de l’enfrontament (52-62). El joc s’embolicava, es feia més espinós. El pivot hispano-brasiler, determinant sempre que estava en pista, ha comès la quarta falta.

52541243657 564592d32c o
Juan Rubio encara la cistella.

Marin Maric ha tornat al parquet i ha estat un altre balcànic, serbi en aquest cas, Andric, el que ha sumat bàsquets per al MoraBanc. I els deu punts de marge, el coixinet per als andorrans (57-67) es mantenia. L’Estudiantes jugava ja a contra-corrent. El joc s’ha enlletgit. Faltes, errors, precipitacions. Amb tot, però, els de Lezkano mantenien el domini en el marcador. Amb el públic pressionant a favor dels seus i els de Javi Rodríguez mirant de gestionar el màxim possible l’angoixa, la fam per intentar escurçar distàncies com fos, l’intercanvi de bàsquets beneficiava l’Andorra.

Ara Maric i després Llovet des del tir lliure, també Speight deixant una safata després d’un aclarida. El MoraBanc anava sumat per mantenir-se al davant, per evitar que l’Estudiantes pogués aconseguir el que buscava a tota pressa. Jorgensen ha tibat de la fredor nòrdica per acostar els seus (72-77) però no ha estat suficient per fer perillar el triomf dels andorrans. Johnny Dee ha certificat la victòria des del tir lliure (72-79) i donat un cop sobre la taula en una de les pistes més complicades de la Leb Or. Una pista no només d’ACB. Fins i tot d’Eurolliga.

MOVISTAR ESTUDIANTES (72): Atencia 10, Hugues 2, Domínguez 4, Smith 8, Larsen 13 -cinc inicial-, Jorgensen 20, Solà, Leimanis 15, Emilov, Alderete i Demetrio. 21 de 24 tirs lliures; 12 de 32 llançaments de dos; 9 de 31 triples; 41 rebots (31+10); 24 faltes

Rafa Luz ha reaparegut.

MORABANC ANDORRA (79): Speight 18, Dee 15, Czerapowicz 9, Andric 10, Llovet 4 -cinc inicial-, Dos Anjos 12, Luz 4, Rubio 4, Schreiner, Maric 3, Pérez. 15 de 20 tirs lliures; 26 de 55 llançaments de dos; 4 de 14 triples; 38 rebots (27+11); 21 faltes

Àrbitres: Ríos, Baena i Ibáñez

Parcials: 21-16, 31-41; 52-58, 72-79