Alerta pel nyap de la venda dels drets televisius de la Primera RFEF

La Federació convoca a correcuita un segon concurs després que les úniques ofertes en l’impulsat el juliol hagin quedat molt per sota dels 15 milions per temporada demanat i ja assumeix que els ingressos, amb el conseqüent impacte als clubs, seran molt inferiors als previstos

Ara per ara, és una incògnita saber qui retransmetrà els partits de Primera RFEF.
Ara per ara, és una incògnita saber qui retransmetrà els partits de Primera RFEF.

Quan falta ja menys d’un mes perquè es doni el tret de sortida a la primera edició de la Primera RFEF, sobre la nova categoria plana una important incertesa. Els clubs, entre ells l’FC Andorra, veuen amb preocupació com no s’ha resolt encara la venda dels drets televisius, que havia de ser font d’importants ingressos. La Federació Espanyola ha declarat desert el concurs impulsat a mitjans de juliol per adjudicar-los. Ara, a correcuita, ha convocat un altre les condicions del qual, però, ja deixen clar que el preu acabarà sent molt inferior al previst inicialment.

El pas del temps va confirmant els temors que havia aixecat la creació amb poc debat i reflexió i en mig del punt àlgid de la pandèmia del coronavirus de la nova categoria. Un dels principals arguments per convèncer els clubs que acceptessin un canvi que, de facto, suposava un descens per a la gran majoria d’entitats, era el fet que la Primera RFEF, com es va batejar posteriorment, seria més professionalitzada i permetria els equips disposar de més ingressos. Una de les claus d’aquesta promesa era que venent els drets televisius de forma conjunta s’aconseguia un millor preu i, de retruc, més diners pels clubs. Per ara, però, tot ha quedat en un nyap.

El fracàs en la venda de drets que ara la Federació intenta solucionar a la desesperada pot comportar seriosos problemes per als clubs, entre ells l’FC Andorra, que comptaven amb uns ingressos per televisió molt més elevats dels que acabaran arribant

A mitjans de juliol i a bombo i plateret -comunicat a la web i anuncis a xarxes socials inclosos-, la Federació va llançar el concurs que havia de servir perquè els operadors presentessin les seves ofertes. S’oferien tots els partits dels dos grups de la Primera RFEF més la fase d’ascens de les pròximes tres temporades. Això sí, el preu mínim no baixava de 15 milions d’euros per campanya.

El procés ha acabat amb un sonor fracàs. Només dos operadors -segons alguns mitjans un d’ells seria Footers, la plataforma per internet que ja emetia els duels l’any passat- van presentar oferta. Tot i els rumors de les setmanes prèvies, ni Mediaset ni DZAN han fet proposta. I les que ha rebut la Federació no arriben, ni de bon tros, al mínim exigit. Queda clar que cap grup ha volgut arriscar sense saber quin és el potencial real d’una categoria que, per molt que se li vulgui vestir, no deixa de ser l’hereva de la Segona B i, per tant, tot un meló per obrir.

La bufetada als plans de la Federació ha estat brutal. Ho demostra el silenci de l’ens des que es va tancar el concurs. I el fet que, ara n’ha convocat un altre amb noves condicions. Ara bé, a diferència de fa unes setmanes, gairebé d’amagat. Els clubs no sabien res i, de fet, l’anunci no ha aparegut ni en forma de notícia a la web de l’entitat ni a les xarxes socials. La desaparició del bombo i plateret amb què es va informar del primer concurs és la constatació que l’ens té clar que el fracàs és sonor i, ara, toca córrer per intentar salvar els mobles.

El nou concurs intenta encara una venda per tres temporades a quinze milions cadascuna, però ja assumeix que, tret de gran sorpresa, això no serà possible. Per tant, obre la porta a comprar lots. En concret, hi ha l’opció de presentar una oferta només per la primera campanya de la nova categoria i una altra conjunta per la 2021-22 i la 2022-23. Ara bé, en tots dos casos no es marca cap preu mínim.

El nou concurs ja dona gairebé per fet que cap operador comprarà de cop tres temporades de partits i tot apunta a un intent de vendre els de la pròxima campanya a l’espera de saber quins resultats d’audiència tenen per poder fer un nou concurs més ambiciós l’estiu vinent

És a dir, en certa forma la Federació ja assumeix que, malgrat assegurar que si algú ho fa el concurs el guanyaria, ningú pagarà 15 milions per temporada ara mateix. Tot indica que el que es busca és un operador que arrisqui i faci una prova, a un cost inferior, d’una campanya i tornar a treure un concurs l’estiu vinent, ja amb dades sobre la taula que permetin demanar una quantitat més elevada. Alguns mitjans apunten que amb entre sis i vuit milions la RFEF ja es mostraria satisfeta.

Ara bé, de retruc això suposaria que els ingressos promesos als clubs es reduirien de forma considerable. Gairebé a la meitat, almenys per aquesta temporada. S’havia parlat d’entre 300.000 i 375.000 euros i ara tot just s’arribaria a 200.000, el que per a moltes entitats pot suposar un seriós problema. I moltes, de fet, ja han començat a mostrar-se crítiques, tenint en compte, a més, els durs requisits exigits per inscriure’s, com ha patit l’Andorra amb el tema de l’estadi.

El concurs estipula que les ofertes es poden presentar fins al pròxim dimarts, 10 d’agost. La Federació es dona un termini de deu dies hàbils a partir del dia 11, data marcada de l’obertura de plecs, per decidir. És a dir, com a màxim hauria d’haver atorgat els drets el 25 d’agost, tot just tres dies abans de l’inici de la competició. Per tant, encara queden dies de molta incertesa.

Comentaris

Trending