Espanya colla: pretén que Andorra pagui un subsidi als residents que es quedin sense feina i tornin a casa

SDP denuncia que el Govern està ocultant informació sobre una exigència que està encallant la negociació amb la UE i que tindria un abast econòmic molt important

Víctor Naudi, que ja havia deixat anar el tema al Consell General, i Jaume Bartumeu han denunciat la situació.
Víctor Naudi, que ja havia deixat anar el tema al Consell General, i Jaume Bartumeu han denunciat la situació.
Espanya colla en la negociació d’Andorra amb la Unió Europea (UE). Pretén que el Principat, seguint el que fan els països comunitaris, assumeixi, en el marc de l’acord que s’està gestant, l’atur d’aquells residents espanyols que es quedin sense feina i retornin al seu país d’origen. La demanda, que Brussel·les es fa seva i que França, per exemple, exigeix a Suïssa, està bloquejant les converses malgrat que el Govern no ho reconeix. Així ho han denunciat el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, i el seu representant parlamentari, Víctor Naudi.

De fet, Naudi ja va deixar caure la qüestió durant el debat d’orientació política. Però s’hi va passar tant de puntetes que Bartumeu ha aprofitat la roda de premsa setmanal per insistir en la qüestió i carregar, també ho ha fet el conseller general, contra l’opacitat governamental a l’hora d’informar de la negociació que s’està mantenint amb Brussel·les. El president progressista ha explicat en roda de premsa que no podia donar massa detalls perquè no en disposa. Però sembla clar que la UE demanaria que Andorra es faci càrrec d’una prestació compensatòria per aquells estrangers residents que es quedin sense feina i hagin de tornar al seu país d’origen

És clar que la mesura seria molt beneficiosa, per així dir-ho, per a Espanya. Hi ha una majoria de residents no andorrans espanyola molt clara. I segons Bartumeu, el nou ambaixador de l’Estat veí del sud, Àngel Ros, no hauria pas desmentit aquesta demanda. Víctor Naudi assegura que la petició d’Espanya està pràcticament “confirmada” i que França exigeix el mateix de Suïssa en relació als súbdits francesos. “El cap de Govern es fa l’orni i posa cara de pòquer quan se li posa la qüestió damunt la taula. S’ha quedat aturat amb la transitòria del tabac i es pensa que ja ha acabat la feina. I el ‘marró’ quedarà per al proper Govern, quan ell ja sigui ben lluny”, lamenta el parlamentari.

“Els països veïns ens estan dient que fem el favor de passar per caixa”, ha exclamat el president d’SDP, que ha denunciat que l’executiu “està amagant a la societat andorrana una qüestió molt preocupant des del punt de vista econòmic i social”  alhora que ha recordat que l’exigència, que no defugen i els progressistes creuen que caldria afrontar, suposaria “xifres enormes” que molt probablement hauria d’afrontar directament el Govern ja que la CASS no té cap branca prevista en matèria de subsidis d’atur.

“S'amaga als agents econòmics, al Consell General i a la ciutadania que l'acord d'associació s'està encallant per un tema que té un enorme transcendència econòmica per al país”, ha reiterat Bartumeu, que ha insistit que és una irresponsabilitat molt gran ocultar aquesta informació, aquesta dada. No hi ha cap càlcul del cost que podria suposar. Però el que demana Espanya i per extensió la UE seria l’equivalent al subsidi dels emigrants retornats, que volta els 500 euros mensuals durant un temps vinculat als anys que s’hagi estat fora d’Espanya.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending