Escaldes, Encamp i la Massana es queden sense arbres eòlics

L’executiu licita finalment la proposta guanyadora dels ‘Pressupostos Participatius’ de l’any passat i, finalment, només hi haurà quatre ginys capaços de generar 1.900 kilowatts l'any

-
-
Tard… i sense arribar a cobrir tot el territori. La proposta guanyadora dels ‘Pressupostos Participatius’ de l’any passat serà una realitat… però no pas a totes les parròquies. D’arbres eòlics, d’allò que es va denominar ‘Arbres de vent’ només n’hi haurà quatre. La idea inicial era ubicar-ne com a mínim un a cada parròquia, però, finalment, només n’hi haurà als extrems del país (Sant Julià, Canillo i Ordino) i al centre, a Andorra la Vella. Escaldes, la Massana i Encamp es queden sense giny productor d’energia eòlica.

El consell de ministres ha licitat avui els quatre arbres. En realitat, són uns mecanismes que generen energia eòlica, a raó de 3kw de potència instantània i 1900 kwh en un any. L'electricitat generada serà utilitzada per usos públics (enllumenat viari o d’equipaments)… El projecte, proposat al seu dia per l’Escola Andorrana de primera ensenyança, va amb retard per diversos problemes amb l’empresa que estava tirant endavant la iniciativa tal i com ja va avançar al seu dia l’Altaveu.

Més enllà d’escollir en quines parròquies s’ubicaran els ‘Arbres de vent’, no està clar encara, o almenys no ho ha anunciat el Govern, els punts on es col·locaran els ginys. Això sí, seran llocs molt accessibles per a la ciutadania en general i per als estudiants en particular, amb una vocació de sensibilització en relació amb l’ús de les energies renovables. Les empreses interessades tenen temps fins al 12 de setembre per presentar-se al concurs que s’ha tret en modalitat nacional i per contractació ordinària. El termini previst d’execució de l’obra és de 18 mesos (10 pel subministrament dels arbres i 8 per a l’execució dels treballs. 

Millores a l’escorxador

El consell de ministres també ha aprovat l’adjudicació de les obres per remodelar l’escorxador nacional. L’empresa adjudicatària, després del concurs nacional amb procediment obert i modalitat de contractació ordinària, ha estat IN, Instal·lacions Integrals, per un import de 250.687,56 euros. El termini d’execució dels treballs és de 20 setmanes. El projecte preveu la reforma i les millores a realitzar principalment a la planta baixa per tal d’incrementar la seguretat dels treballadors, el benestar i el maneig del bestiar. 

També s’implementaran millores pel que fa a la descàrrega del bestiar a les corts i a l’accés del bestiar a cada una de les zones de sacrifici com també les línies de feinejat fins a la zona de classificació. La voluntat de totes les obres és anticipar-se al possible deteriorament de la infraestructura pel pas del temps i adaptar les instal·lacions a les darreres normatives europees i així poder-les aplicar de manera immediata.

Comentaris

Trending