Es podrà sortir una hora al dia de forma ordenada a estirar les cames i prendre el sol

El ministeri de Salut, de manera transversal amb altres departaments de l’administració, està acabant de dissenyar el protocol per permetre “en breu” relaxar el confinament

-
-
El ministeri de Salut, de manera transversal i coordinada amb altres departaments de l’administració, està acabant de dissenyar el protocol que ha de permetre “en breu” relaxar el confinament i que tots els ciutadans, de qualsevol edat i amb les mesures escaients, puguin sortir de casa una hora al dia, de forma ordenada, a estirar les cames i a prendre el sol. El titular del ministeri, Joan Martínez Benazet, ha afirmat que la decisió té un component mèdic, atès que tenir una exposició controlada al sol “reforça el sistema immunològic”.

Martínez Benazet ha apuntat que es treballa “en un protocol” que permetrà els propers dies “deixar sortir la gent al carrer una estona”. La voluntat és “tenir el mecanisme a punt ben aviat perquè tots puguem gaudir d’una estona de sol i caminada”. Ara bé, ha deixat clar que encara no és el moment de relaxar en excés les mesures. “Si obríssim tot ara, en dues setmanes estaríem col·lapsats”, ha avisat. Per tant, “cal molta cautela i prudència”, ja que “les decisions no poden estar marcades per l’eufòria sinó pels consells del nostre equip tècnic”.

El ministre no ha volgut avançar grans detalls però ha assegurat que la decisió s’anunciarà en breu. Les sortides es faran per “franges horàries” i la població es distribuirà de tal manera que no es pugui promoure el contacte social. Tot plegat s’haurà de fer “de forma molt responsable” per tal que “això no es descontroli i hi hagi un rebrot” de la propagació del virus. El protocol s’està fent a partir del “coneixement i la situació del país” i de la consulta d’altres opcions que s’estan fent arreu del món.

“Estem fent el nostre propi model, que s’adapti bé a la nostra societat i al nostre país”, ha afirmat el responsable ministerial, que tot i anunciant que ha donat el primer resultat negatiu després de passar la malaltia, considera que la decisió final es coneixerà “ben aviat”. Martínez Benazet ha afirmat també que “no seria desitjable” que quan Espanya permeti obrir alguns comerços més que en l’actualitat, aquest fet incrementi la mobilitat a l’interior del país amb la intenció d’acudir a fer compres. De fet, es promouran les limitacions escaients perquè això no pugui passar.

Proves no obligatòries

El ministre ha explicat també que les proves d’anticossos que es preveuen realitzar al conjunt de la població no seran obligatòries, però que es confia en “la solidaritat” dels ciutadans per tal que la immensa majoria se sotmetin als testos. De fet, Martínez Benazet considera que a tothom li ha d’interessar saber la seva situació epidemiològica i conèixer si ha passat la malaltia o no, o si és una persona que pot contagiar o ser contagiosa.

També ha reconegut que els darrers dies s’han fet proves de serologia a tots els usuaris i treballadors del Cedre i que malgrat que no ha servit de prova pilot pel que vindrà, sí que van permetre aquests testos diagnosticar com a positius tres padrins que estaven entres els residents sans i una auxiliar d’infermeria que no havia donat positiu i que s’ha hagut d’aïllar de la mateixa manera que s’ha hagut de fer amb tots els seus contactes.

Comentaris (24)

Trending