El SAAS estudia que un percentatge del seu consum d’energia sigui de producció pròpia

L’estalvi de totes les instal·lacions de l’entitat ha sigut d’un 2% anual darrerament i ha estat el primer ens públic en rebre el segell ‘Llum Verda’ de FEDA

El SAAS és la primera entitat pública en rebre el segell 'Llum Verda'
El SAAS és la primera entitat pública en rebre el segell 'Llum Verda' Pilar Candel

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha estat desplegant els darrers anys una política energètica. Entre les diferents mesures que s’han dut a terme s’ha aconseguit un estalvi conjunt de totes les instal·lacions que hi depenen del 2% anual i, actualment s’està estudiant la possibilitat de què un percentatge del seu consum sigui derivat de l’autoproducció. Aquest dijous, a més, ha estat la primera entitat pública en rebre el segell ‘Llum Verda’ de FEDA.

En iniciar el pla d’infraestructures, ha explicat la cap d’àrea de serveis generals, Elena Clemente, es va observar que els edificis i instal·lacions del SAAS eren grans consumidors d’energia. Sobretot, tenint en compte l’edat d’alguns dels edificis i la situació en què es trobaven alguns dels aparells i equips. En aquest sentit, Clemente ha assenyalat que s’han posat en marxa tres blocs diferents per tal de produir un canvi en aquest aspecte. El primer d’ell s’ha basat en el pla renove, “aposta per tecnologia més eficient sense aturar la qualitat dintre de l’hospital”.

Per tal d’arribar fins a aquesta conclusió es va dur a terme un estudi exhaustiu mitjançant un algoritme que va determinar quina era la prioritat. Es va poder veure, per exemple, que els edificis tenien un impacte molt important en el consum local d’energia. Així mateix, com a segon bloc, també s’ha reduït l’ús del paper fins a un 15% els últims anys. A més, als plecs de bases s’inclouen paràmetres relacionats amb el medi ambient i la sostenibilitat. Un dels objectius que es té des del SAAS és poder reunir els 10.000 dispositius amb els quals compten i integrar-los dintre d’un mateix sistema de gestió, per poder actuar de forma més ràpida en cas d’haver-hi algun error.

L’altre objectiu és que un percentatge de l’energia que es fa servir pugui ser de producció pròpia. Actualment, s’està treballant des del punt de vista tècnic, “hem desenvolupat comptadors per determinar què consumeix cada instal·lació”. De fet, s’estan observant alguns dels serveis més consumidors, com l’hospitalització. A més, s’ha de comptar amb una partida pressupostària, “que s’hauria de treballar de cara a l’any vinent”. Amb tot, les opcions que més es plantegen són les plaques fotovoltaiques als sostres o, fins i tot, a les façanes. En  aquest moment, Clemente ha assenyalat que a la piscina de rehabilitació ja es fan servir i que el 40% de l’energia tèrmica prové d’aquesta font.

Aquests esforços, sumats a la col·laboració amb FEDA, han portat al SAAS a ser el primer ens públic en rebre el segell ‘Llum Verda’. Aquesta certificació remarca que es fa servir energia 100% d’origen renovable. “És un pas important per la nostra política”, ha assenyalat Clemente, “d’aquesta manera deixem d’emetre 700 tones de CO2 a l’atmosfera”. Aquesta quantitat equival a 20.000 viatges d’anada entre Barcelona i Andorra.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending