Les obres de la minicentral elèctrica d’Aixovall ja estan en marxa

Des de fa pocs dies es treballa en la construcció de la canalització que ha de servir per dur l’aigua des de la Borda de l’Arena fins a l’antic magatzem de la Mútua Elèctrica de Sant Julià

La canalització va des de la Borda de l'Arena fins a les immediacions del Centre de Formació Professional.
La canalització va des de la Borda de l'Arena fins a les immediacions del Centre de Formació Professional.

Cinc anys després de començar els tràmits, ara sí que es veu més a prop que la minicentral elèctrica d’Aixovall serà una realitat. Fa ben pocs dies van començar les obres per construir la canalització que ha de portar l’aigua del riu d’Ós des de l’altura de la Borda de l’Arena, on hi ha la captació fins a l’antic magatzem que la Mútua Elèctrica de Sant Julià tenia rere l’actual Centre de Formació Professional. En aquest local, l’antic magatzem, s’hi ubicarà formalment la central.

El comú va atorgar dimecres la llicència d’obres i dijous mateix operaris de l’empresa Unitas van començar a fer la rasa necessària per col·locar el tub necessari per canalitzar l’aigua. L’empresa Productora Elèctrica Renovable (Persa), que integren dues ‘petites’ però històriques distribuïdores d’energia al Principat com l’esmentada Mútua Elèctrica de Sant Julià i Nord Andorrà, esperen que si no hi ha més esculls la minicentral pugui entrar en servei l’abril de l’any que ve.

Si no es dilata més un projecte iniciat el 2015, la instal·lació hauria d'entrar en servei l'abril de l'any que ve

La instal·lació té una potència de 500 kilowatts, amb la qual cosa els impulsors del projecte esperen que es puguin produir al cap de l’any prop de tres milions de kilowatts, exactament, les previsions que figuren en el projecte de viabilitat de la minicentral és que es produeixin 2.800.000 kilowatts, amb la qual cosa es podria alimentar, energèticament parlant, unes sis-centes llars cada any. D’aquesta manera s’intenta que la dependència exterior per l’electricitat sigui cada vegada menor.

En aquesta zona s'ubicarà la minicentral d'Aixovall.

Relacionat

La minicentral d'Aixovall supera l'últim escull per començar les obres

Fa dos mesos exactes que es va aconseguir superar les darreres dificultats que hi havia i que venien derivades de l’anterior corporació. Finalment el comú lauredià va acordar l’adjudicació de la concessió administrativa per a l’ocupació i l’ús de béns de domini públic, i l’autorització de l’aprofitament i l’ús de l’aigua per a la producció d’energia elèctrica, amb la qual cosa Persa va poder licitar les obres. I just ara s’han començat i, si no hi ha cap altre entrebanc després d’un lustre batallant, a bon ritme.

 

Comentaris (1)

Trending