FEDA espera que a final d’aquest any hi hagi les primeres connexions a la xarxa de calor d’Escaldes

La companyia i el comú signen l’acord pel qual la central d’aerotèrmica que inicialment havia d’anar al Prat del Roure finalment s’instal·larà a la plaça dels Dos Valires

Els responsables del comú d'Escaldes i de FEDA durant l'acte de signatura de l'addenda del conveni.
Els responsables del comú d'Escaldes i de FEDA durant l'acte de signatura de l'addenda del conveni. Toni Solanelles

FEDA preveu que a final d’aquest 2021 es puguin començar a connectar els primers clients a la xarxa de calor i fred del centre d’Escaldes. El projecte aglutina essencialment el Clot d’Emprivat, o el que és el mateix, la trama urbanística que va del Prat del Roure al Prat Gran. A final del 2022 hauria d’estar aquest projecte, que ha de facilitar alternatives als sistemes de calefacció elèctrica, totalment en marxa.

El comú d’Escaldes i FEDA han signat aquest matí una addenda al conveni firmat ja fa temps i per la qual es canvia l’emplaçament inicial de la central d’aerotèrmica que ha de donar servei a l’esmentada xarxa. Inicialment havia de situar-se a la zona verda del Prat del Roure i finalment s’ubicarà en un lloc força amagat i de difícil aprofitament pel comú a la plaça dels Dos Valires. La cònsol d’Escaldes, Rosa Gili, ha agraït la bona disposició de FEDA i del ministeri de Medi Ambient per canviar l’emplaçament. “Ens sentim tots molt més còmodes i contents”, ha explicat Gili.

La central d’aerotèrmica farà de distribuïdora de l’aigua calenta que repartirà calefacció als edificis connectats a la xarxa -començant pels del comú- i l’aigua freda que refredarà l’aire condicionat. La posada en marxa d’aquesta xarxa té com a objectiu limitar els increments de demanda d’electricitat, sobretot relacionada amb la calefacció, per tal de contenir els pics de demanda que podrien saturar la xarxa elèctrica en un futur. Quan tota la xarxa estigui en marxa produirà energia per abastir el consum d’unes 360 llars.

Gili ha explicat que era “molt important poder-nos beneficiar d’aquestes inversions” que fa FEDA i de beneficiar-nos, també, d’aquestes “energies més ecològiques i renovables”, també emmarcat en la lluita per combatre el canvi climàtic. El director general de FEDA, Albert Moles, ha destacat el fet que quan es va urbanitzar el Clot d’Emprivat ja es van deixar tot un seguit de galeries que ara facilitaran molt la feina. L’obra civil que s’hagi de fer serà pràcticament irrellevant i el més complexe, en tot cas, és “la instal·lació més que l’obra civil”.

Etiquetes

Comentaris

Trending