FEDA apujarà de manera significativa el rebut de l’electricitat a partir de l’abril

El conflicte a Ucraïna “ha empitjorat” una situació sobre el gas i l’energia en general que porta ja molts mesos complicada; l’encariment de la llum al Principat no serà ni de bon tros la d’Espanya però es deixarà notar

La llum serà més cara.
La llum serà més cara. arxiu

El rebut de la llum del mes d’abril serà més car. I l’encariment es notarà tot i que quedarà molt lluny dels increments que s’han experimentat els darrers mesos, per exemple, a Espanya. La data es pot donar més o menys per confirmada. La magnitud de l’increment l’estan estudiant des de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) i el Govern hi haurà de donar el seu aval. FEDA assegura que no es pretén recuperar el diferencial respecte dels països veïns sinó “poder garantir la capacitat de mantenir les inversions previstes”.

El director general de FEDA, Albert Moles, ha recordat que l’encariment del preu de la llum i el gas fa mesos que dura, i que el desembre va arribar a llindars rècord. “Nosaltres ja vam dir que passat l’hivern avaluaríem” possibles increments. I ha arribat el moment. Hi hauria arribat igualment, admet Moles, però “la situació global ha empitjorat perquè hi ha una guerra i els preus de l’energia continuen alts”.

El màxim responsable de FEDA explica que el preu de l’energia i el fet de no haver traslladat aquest increment als abonats ha suposat “un impacte molt gran en el compte de resultats” de la companyia i “ara mateix no es veu gaire com pot acabar tot això”. De quant serà l’increment “no ho puc dir perquè tot és molt volàtil” i s’està analitzant conjuntament amb responsables governamentals. Que serà a l’abril és pràcticament segur.

Moles indica que es va comentar que l’increment tarifari seria a la primavera, “quan s’acabi l’hivern per no impactar tant a la gent”. En aquest sentit, el director general de FEDA ha explicat que com que l’hivern és el moment de màxima activitat econòmica al país i, a més a més, de màxim consum, un increment notable hauria tingut una forta repercussió. A la primavera l’activitat econòmica baixa i malgrat que a l’estiu torna a pujar, llavors el consum és menor, ha explicat Moles.

INVERSIONS

Albert Moles ha explicat que el preu de l’energia s’ha incrementat més del 100% i “això és un impacte molt gran”, amb “un increment de més del 50%” per als usuaris. A Andorra l’increment no serà ni del 100% ni del 50%, entre altres coses perquè “tenim una part interna de producció” i perquè una part de la compra va lligada a uns acords de llarga durada no subjectes a la volatilitat del moment. Per tant, els increments tarifaris al Principat seran “molt més moderats” però, aparentment, es deixaran notar. El número exacte, prenent una expressió de Moles, no ha transcendit.

“Estem buscant quin és l’increment necessari per garantir la capacitat de poder mantenir les inversions previstes. Ho hem de relacionar amb els preus del mercat i hi ha un tema més de fons com el del gas a Europa, que serà un problema, i el de l’energia en general.” Davant d’això, segons Moles, caldran inversions en energia eòlica, solar, en millorar les xarxes… Inversions milionàries a nivell global, no només a Andorra. “Sabent que tot va cap aquí i que s’ha de donar més importància a les energies renovables, necessitem diners i capacitat d’invertir”.

I l’increment de les tarifes, justament, no pas per apropar-se als preus d’Espanya, sinó que s’han de donar per tal que “FEDA pugui fer aquestes inversions” i, alhora, buscant un equilibri que permeti mantenir la competitivitat econòmica del país, tenint en compte l’impacte que l’increment del rebut de la llum té per a les famílies i encara de forma més important, afirma Moles, per a les empreses andorranes.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending