Calvó assegura que el sector serveis ha demanat que s’imposin mesures energètiques per evitar dubtes

L’administració i els operadors estan treballant en uns plans de contingència per si mai s’ha de tallar el subministrament i la ministra garanteix que no hauria servit de gran cosa establir limitacions abans que ara

La ministra Sílvia Calvó, reflexiva, durant la trobada amb els mitjans de comunicació.
La ministra Sílvia Calvó, reflexiva, durant la trobada amb els mitjans de comunicació. Toni Solanelles

La ministra de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha assegurat que després de la fase de recomanació sobre l’estalvi energètic “ara anirem cap a la implementació de mesures d’obligat compliment” que en gran part estaran “vinculades amb els serveis”. En tot cas, ha deixat clar la titular ministerial, ha estat el propi sector qui ha reclamat la imposició de directrius obligatòries perquè un comerç no pugui fer A i el comerç del costat faci B, ha vingut a dir Calvó.

Durant la trobada governamental amb els mitjans de comunicació que diferents responsables ministerials han mantingut aquesta tarda, Calvó s’ha referit a aspectes relatius al programa Renova (aquest any dotat amb 3,5 milions d’euros) o al fet que el 68% de l’energia que es produeix al país ja té la distinció de renovable. També ha destacat l’increment d’instal·lacions de producció energètica i ha explicat que hores d’ara s’ha estalviat un 12% en l’enllumenat públic, ja a prop del 15% que es va posar d’horitzó i que es manté malgrat que en països de l’entorn ja s’està veient que és excessivament ambiciós.

Hores d’ara s’està estalviant un 12% en l’enllumenat públic, ja a prop del 15% que es va posar d’horitzó

La responsable de Medi Ambient ha afirmat que en conjunt, i especialment a l’administració, les recomanacions estan funcionant raonablement bé i que no s’hauria aconseguit res en global si les limitacions s’haguessin imposat anteriorment. Cert que ara bé el moment més delicat quant a despesa i, també, quan es preveu que l’energia estigui més cara. Sílvia Calvó s’ha mostrat a l’expectativa de què pot passar amb un increment d’afluència turística que és essencial per a la bona marxa de l’economia però que, d’altra banda, pot suposar un increment de la demanda.

En tot cas, la ministra ha explicat que s’estan fent accions, per exemple des d’Andorra Turisme, per conscienciar el visitant, el turista, que si en un establiment hoteler no hi troba tota la confortabilitat esperada o hi té “un pelet de fred” és per un estalvi en l’energia. “Els establiments ens ho han demanat”, tant la difusió de les mesures que s’han recomanat/imposat com, sobretot, que s’estableixin de forma obligatòria els requisits que s’hagin de complir perquè tothom hagi de fer, per tant, el mateix.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending