Empresonat 'l'agressor de la gasolinera', un andorrà amb un llarg historial de drogues i contraban

Comentaris

Empresonat \'l\'agressor de la gasolinera\', un andorrà amb un llarg historial de drogues i contraban
Empresonat \'l\'agressor de la gasolinera\', un andorrà amb un llarg historial de drogues i contraban

El batle de guàrdia ha decretat l’empresonament de l’home que dimecres a la tarda en va apunyalar l’altre en una gasolinera de l’avinguda d’Enclar de Santa Coloma. L’agressor ja ha passat la nit al centre penitenciari, que ja coneixia d’altres estades. És un andorrà de gairebé 40 anys (nascut el 1979) amb un llarg historial de drogues i contraban. La víctima, un nacional de 36 anys, es refà de les lesions causades amb unes tisores i que ben a prop van estar de causar-li la mort. A més, el jove fa temps que pateix una altra dolença que l’apunyalament hauria pogut agreujar. En el rerefons de la batussa, del tot inesperada, almenys en principi, hi hauria la compravenda d’un vehicle. Dimecres, tots dos homes s’havien citat a l’estació de servei on van succeir els fets per dirimir unes diferències sorgides en relació a la situació del 4x4 que l’un, l’agressor, havia suposadament venut a l’altre, l’agredit, resident a Sant Julià i que arran de la malaltia que pateix percep una prestació de la CASS.

Els detalls exactes del processament de l’apunyalador no han transcendit. El batlle l’hauria enviat a la presó a les darreries de la jornada d’ahir. Durant tota la matinada de dimecres a dijous, poques hores després d’haver-se donat l’agressió, agents de la policia van estar prenent declaració als testimonis dels fets. Especialment, a alguns clients i usuaris de la gasolinera que eren a l’estació de servei quan es va succeir l’embogit atac i, sobretot encara, als treballadors tant de la benzinera com d’altres negocis -un concessionari de cotxes, per exemple- del mateix grup empresarial. De fet, la participació d’algun d’aquests per desfer la baralla va ser crucial perquè el resultat no fos encara pitjor. Fonts properes al ferit han assegurat que una de les punyalades va quedar molt a prop del cor.


De poc més de 40 anys, l'home ja va complir una condemna entre el 2013 i el 2014 imposada per l'Audiència de Lleida; en la sentència se li va aplicar un atenuant de drogoaddició


L’empresonat és un home amb una relació d’antecedents policials i judicials força notable. Integrant d’una família benestant fonamentalment lligada a la Massana, l’agressor és conegut en el submón de les drogues i el contraban. Fins al punt que en alguns moments es va pensar que la baralla no respongués a algun enfrontament producte d’aquests ‘negocis’. En principi, però, la víctima no tindria res a veure en aquest món i, en canvi, sí que entre ells dos hi hauria el vincle de la compra-venda d’un tot-terreny que, adquirit per l’agredit, presentaria algun tipus d’avaria que aquest darrer hauria volgut recriminar a l’agressor, al qual, suposadament, no estaria disposat a pagar-li allò convingut si no s’aclaria el mal funcionament de l’automòbil. D’aquest fet haurien convingut parlar-ne en la trobada a la gasolinera.  

La conversa, certament, en algun moment hauria tingut un to més elevat. Però ningú no sospitava el que s’esdevindria. De cop i volta, en un moment donat, l’ara empresonat hauria començat a clavar les tisores -que no ha transcendit si ja les duia o les va agafar de per allí, fet que podria convertir una eventual acusació d’homicidi en grau de temptativa a un intent d’assassinat- a la víctima. L’atac hauria comportat, com a mínim, quatre punxades al braç i en un dels laterals del cos, quedant-se una de les punyalades a prop del cor i fent sagnar la víctima de forma notable. L’home va passar unes primeres hores ingressat a la unitat de cures intensives (UCI) fins que va poder ser estabilitzat i se’l va passar a una planta ordinària.

L’agressor va ser colpejat per un empleat de la divisió de venda de vehicles del grup empresarial que també explotaria la gasolinera escenari dels fets fins que qui acabaria detingut no va tenir més remei que deposar la seva actitud. Des de la benzinera es va avisar la policia i cinc patrulles es van desplaçar al lloc. També hi va acudir, com a mínim, un vehicle del SUM i un altre dels bombers. L’ara empresonat ja havia estat a la Comella, com a mínim, durant pràcticament tot l’any 2014. I és que, almenys, ha hagut de fer front a una condemna judicial ferma per les seves amistats perilloses amb la droga i el contraban de tabac. L’home va ser condemnat el 8 de maig del 2013 per l’Audiència provincial de Lleida a tres anys i un mes de presó per un delicte contra la salut pública en concurs amb contraban. Justament, si la pena no va ser major va ser perquè se li va aplicar l’atenuant de drogoaddicció.


El ferit, de 36 anys i que pateix una malaltia greu des de fa temps, va rebre diverses punxades amb unes tisores de les quals es refà a l'hospital després de passar unes hores a l'UCI


La policia andorrana ja el tenia controlat i té nombrosos antecedents encara que no fossin excessivament rellevants. En aquella ocasió, però, el 23 de gener del 2013, va ser detingut en territori espanyol i, per això, jutjat a Lleida. Com en altres ocasions, suposadament, passava tabac cap a l’Estat espanyol i, posteriorment, introduïa estupefaents al Principat. Aquell gener, però, va ser enxampat en territori veí i va estar-se més d’un any a la presó de Ponent. Per raons de proximitat amb la família i perquè li fos més fàcil i “més efectiva” la desintoxicació, va sol·licitar el seu trasllat a Andorra, una circumstància que es va donar el 29 de gener del 2014.

Llavors hi hauria un petit conflicte jurídic atès que la seva defensa, la mateixa que l’assisteix en l’actualitat, va sol·licitar que malgrat passar a complir condemna al Principat se li apliquessin els beneficis penitenciaris que es donen a l’Estat espanyol, i que són molt més elevats que els que preveuen les normatives andorranes. Mantenia la defensa de l’home que com que havia estat condemnat per un tribunal espanyol, se li havien d’aplicar els beneficis de la normativa de la mateixa jurisdicció que l’havia penat, fet que no li va ser concedit per molt que el cas va acabar arribant al Tribunal Constitucional i la defensa va arribar a promoure una ‘moguda’ política per intentar modificar el Codi penal andorrà. Ara haurà de tornar a sotmetre’s al que fixa aquesta codificació legal, però per un altre tipus de delicte.

Comentaris

Trending