El PS recorre a la síndica per exigir que se li facilitin els comptes de BPA

Quim Miró remarca que, tot i ser una societat privada, l’entitat és ara 100% de titularitat de l’AREB i, per tant, s’ha de sotmetre al control parlamentari

Miró, en primer terme, durant una sessió de Consell General.
Miró, en primer terme, durant una sessió de Consell General. EDUARD COMELLAS / CONSELL GENERAL

El grup socialdemòcrata ha demanat l’empara de la síndica general, Roser Suñé, per aconseguir que Govern enviï al conseller general Quim Miró la documentació sobre Banca Privada d’Andorra (BPA), en concret els comptes de l’entitat entre els exercicis 2014 i 2019, que va sol·licitar fa temps i que, fins ara, li ha estat denegada. Des de la formació es recorda que la societat és actualment 100% pública, en ser controlada per l’AREB i, per tant, no es pot escapar del control parlamentari.

El novembre del 2019, el polític socialdemòcrata va tramitar la demanda d’informació mitjançant la qual volia tenir accés als comptes de l’entitat, sota el control de l’agència des de la seva intervenció el 2015. En concret, va demanar la informació dels exercicis 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 i 2019. L’AREB, però, no l’ha volgut facilitar al·legant que era informació de “caràcter reservat”.

Miró ha decidit demanar l’empara de la síndica general, ja que no comparteix aquest argument. I és que el PS entén que “la societat de dret privat BPA però de titularitat pública en ser filial al 100% de l'ens públic AREB, no pot escapar-se de l'aplicació de la Llei General de Finances Públiques ni de la Llei del Tribunal de Comptes, així com de la funció de control que té encomanada el Consell General”.

Miró ha denunciat que són “comptes que han estat dipositats en el registre de societats corresponent als exercicis que van del 2014 al 2019”. A la seva demanda, exposa que, fins ara, “Govern sempre havia denegat les meves demandes al·legant el caràcter reservat de la informació relativa a BPA”. En canvi, entén que “el caràcter reservat cessa des del moment en què els interessats facin públics els fets als quals es refereixen les dades, els documents i les informacions”.

Els socialdemòcrates han tornat a rebutjar el secretisme entorn el cas BPA i sobretot dins de l'AREB. “Costa d'entendre que una societat s'hagi gastat 15 milions d'euros públics i se'ns digui que continua sent privada”, ha declarat, tot indicant que “només demanem un exercici de transparència amb un dels temes més preocupants dels darrers anys, com ha sigut el cas BPA”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending