La plantilla d’Andbus refusa la rebaixa salarial i s’activa el procés d’acomiadaments

El 90% dels empleats emeten el seu vot sobre la proposta presentada per l’empresa per intentar evitar la sortida de la companyia de prop d’un terç dels treballadors

Instal·lacions exteriors d'Andbus aquest dimarts a la tarda.
Instal·lacions exteriors d'Andbus aquest dimarts a la tarda. Toni Solanelles

Si no hi ha cap altre canvi i la situació econòmica continua igual de complicada, la companyia de transport de viatgers Novatel, que comercialment es més coneguda com a Andbus, procedirà en breu a fer efectiu el procés d’acomiadaments anunciat el 4 de novembre. La plantilla ha refusat enmig d’una clara i contundent divisió la proposa empresarial de rebaixa salarial. Davant d’això, el plantejament inicial és tirar endavant les 27 sortides previstes.

Novatel-Andbus va plantejar fa un mes un acomiadament col·lectiu per raons econòmiques que afectava aproximadament un terç de la plantilla. Les persones concretes les haurà d’elegir ara l’empresa. De forma genèrica, el pla d’acomiadaments afecta divuit conductors, cinc administratius i personal de reserves, i quatre càrrecs de direcció. Aquestes baixes es podrien evitar si un 75% dels treballadors avalaven una proposta que l’empresa va posar sobre la taula després de parlar-la amb el comitè d’empresa.

Perquè pogués tirar endavant la reducció salarial i salvar els llocs de treballs calia que el 75% dels vots emesos fos favorable a la proposta; el resultat ha estat de 31 vots favorables (48,5%) i 33 contraris al pacte proposat (51,5)

La proposta suposava una reducció salarial del 20% del salari brut de tots els treballadors excepte aquells que la rebaixa suposés situar-los per sota del sou mínim, amb la qual cosa seria aquesta la nova remuneració. La mesura duraria dotze mesos a partir dels quals, i a no ser que hi hagués un nou acord, automàticament els salaris tornarien a l’escenari anterior. És a dir, a aquell que encara hi ha avui.

La proposta, segons les fonts consultades, incloïa altres elements com per exemple haver de revisar mensualment la situació de l’empresari i, en funció dels resultats econòmics, deixar sense efecte la rebaixa salarial o, per contra, l’empresa es guardava la carta de no haver de renovar aquells contractes amb data definida de venciment entre altres qüestions.

L’acord s’ha posat aquest dimarts a votació durant tot el dia. Han acudit a votar seixanta-quatre dels treballadors, el que representa poc més del 90% dels cridats ‘a l’urna’. Perquè pogués tirar endavant la reducció salarial i salvar els llocs de treballs calia que el 75% dels vots emesos fos favorable a la proposta. El resultat, segons que ha pogut saber l’Altaveu, ha estat de 31 vots favorables (48,5%) i 33 contraris al pacte proposat (51,5). Davant d’això, i segons allò establert amb el comitè d’empresa, l’acomiadament col·lectiu hauria de tirar endavant.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending