FEDA pagarà uns 4,5 milions d'euros per les accions de Govern a Ctrasa

El projecte de llei que transformarà la societat pública de residus en un instrument de gestió energètica s'ha presentat a la comissió legislativa d'Economia

Comentaris

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó durant la seva compareixença.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó durant la seva compareixença. SFGA

FEDA pagarà uns 4,5 milions d'euros pel 28,3% d'accions que el Govern té del Centre de Tractament de Residus (Ctrasa). La xifra pot variar lleugerament en el moment de tancar l'operació, segons s'ha explicat en la compareixença de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sosteniblitat, Sílvia Calvó i els directius de l'empresa a la comissió legislativa d'Economia. Han presentat el projecte de llei per a l’adaptació de la societat pública Centre de Tractament de Residus d’Andorra, SA com a instrument de gestió directa.

L'objectiu del projecte de llei és acabar amb el règim de concessió actual. "El Tribunal de Comptes ha dictaminat que aquesta concessió no tenia raó de ser i ara, volem que sigui un òrgan de gestió directe". Albert Moles, el director general de FEDA, ha destacat que "és la millor manera de transformar aquesta concessió sense extingir-la".

Ha recordat que Ctrasa és el segon productor d'energia del país. "A partir d'ara hi podrà més eficiència en el tractament dels residus i gràcies a les millores previstes i a la xarxa de calor d'Andorra la Vella, es preveu duplicar l'energia produida a Ctrasa".  Així, al 2028 es preveu que es podria duplicar l’aprofitament energètic que es fa actualment. De fet, es calcula que es podrien produir 20,7 GWh/any elèctrics i 28,5 GWh/any tèrmics.D’altra banda, s’aplicaran també millores en l’àmbit mediambiental que faran reduir le le emissions del centre, tot i que actualment ja compleix abastament les directives europees en la matèria.

Així doncs, les millores previstes per a Ctrasa repercutiran en l’augment de producció energètica i reducció d’emissions de CO2, d’acord amb els objectius previstos en la Llei d’impuls de la transició energètica i el canvi climàtic, i s’alinea també amb les previsions del projecte de llei d’economia circular, que també es troba a tràmit parlamentari.

La previsió és que la societat pública sigui al 100% de FEDA i una de les principals raons és el tema mediambiental. Segons ha explicat la directora finançera de l'empresa Marta Suñé, actualment FEDA té el 70,7% de les accions i del 28,3% de Govern. Hi haurà també un canvi de règim jurídic. Es regularà per una relació vertical entre l'Administració i Ctrasa. 

En el torn de preguntes, el conseller de Ciutadans Compromesos, Raul Ferré ha preguntat si el canvi comportaria acomiadaments a la qual cosa la ministra ha contestat que es mantindrà la plantilla.

 

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending