Embolic entre banders i caçadors en una ‘batuda privada’ de senglars a Sant Julià

Els agents de control cinegètic obren expedient mentre els propietaris del terreny afectat per l’acció del porc fer i membres de la colla estudien accions legals de repulsa

Els fets van passar a la zona de Tolse, a Sant Julià.
Els fets van passar a la zona de Tolse, a Sant Julià.
Una ‘batuda privada’ de porcs senglars a Sant Julià, a la zona de Tolse, amenaça de crear un notable rebombori entre banders i caçadors. D’entrada, el cos ha obert un expedient sancionador a un dels participants en el dispositiu cinegètic. Els propietaris de com a mínim un dels terrenys particulars on van succeir els fets més alguns dels integrants de la colla de caçadors estan estudiant -i tenen pràcticament decidir fer-ho- iniciar accions legals contra els agents del cos de control cinegètic per envair la propietat privada.

En plena temporada de caça i veient els danys que estaven causant els porcs fers en un parell de propietats lauredianes, a la part posterior del Punt de Trobada, els afectats per les malifetes dels senglars es van posar d’acord amb un grup de caçadors per dur a terme una batuda reguladora. És a dir, per abatre porcs amb la finalitat, justament, que no causin més danys a zones agrícoles (es va donar mort a cinc animals i se’n van escapar d’altres). Segons fonts coneixedores de l’operació, tot el dispositiu de caça es va desenvolupar en terrenys particulars. 

En tractar-se d’una batuda normal i corrent, en plena temporada de caça i sense control administratiu, no calia cap autorització governamental. En un moment donat, una persona que passejava per les immediacions d’on s’estava fent la batuda, va sentir trets i hauria alertat els cossos d’ordre. Aquí hauria estat quan els banders van desplegar, segons les fonts, un important dispositiu de control. Els agents haurien acudit a l’indret per controlar que s’hi estava fent i analitzar si es respectaven les mesures que fixa la normativa.

El caçador sancionat tindria un peu a 24,6 metres d'un camí quan la normativa estableix que la zona de seguretat ha de ser de 25 metres com a mínim

Entre aquestes mesures hi ha les garanties de seguretat, que fixen que no es pot disparar a menys de 25 metres d’una carretera principal o secundària. Alhora, entenen els banders també cal que se senyalitzi la zona on s’està duent l’activitat cinegètica per avisar de la situació. Per alertar del perill. Les fonts oficials dels banders consultades, que han explicat que l'expedient s'ha obert al cap de colla, han recordat que malgrat dur-se la batuda en una propietat privada, com que aquesta no estava tancada es considera que és territori cinegètic comú i, per tant, s'havia de complir la legislació en matèria de zones de seguretat. 

Altres fonts properes al cos asseguren que a banda de les deficiències de senyalització s’hauria enxampat un dels caçadors a menys de 25 metres de la carretera, amb la qual cosa es va aixecar acta i se li va obert un expedient sancionador. Però la situació canvia en funció de les versions que s’escolten. En aquest sentit, algunes de les fonts consultades han explicat que, certament, un dels caçadors tenia un peu a 24,6 metres del camí que passa per la zona de Tolse, que en funció dels participants en la batuda ni tan sols es pot considerar carretera secundària. L’altre peu, però, el tenia als 25 metres. La senyalització, segons les fonts consultades, sí que hi era tot i que els banders no la van saber veure i, alhora, els responsables de la batuda no consideren que fos necessària atès que tota l’activitat es feia en terrenys privats.

I, justament, la qüestió de la privacitat és la que podria portar la propietat d’una part dels terrenys, almenys, a estudiar accions legals contra els banders per haver envaït propietat privada sense haver demanat cap permís. De fet, consideren les fonts, l’home que hauria alertat els agents no hauria d’haver estat allí on estava -es tractava d’una finca particular i no va demanar permís- i des d’on, per por o pel que fos, va alertar dels trets. Alguns dels caçadors consideren que els banders tenien ordres expresses d’anar a sancionar. En tot cas, l’embolic ja hi és. I ara caldrà desfer-lo.

Comentaris (4)

Trending