Els voluntaris dels ‘stop labs’ continuen sense calendari i als sanitaris se’ls demana si poden fer més hores

Més de 60.000 persones ja estan inscrites per als tests i el Govern diu que el fet que es detectin positius entre les persones que han de formar part dels laboratoris justifica la seva necessitat

Un vehicle amb els seus ocupants passant la prova al punt de control d'Andorra la Vella, a l'aparcament de Prat de la Creu.
Un vehicle amb els seus ocupants passant la prova al punt de control d'Andorra la Vella, a l'aparcament de Prat de la Creu.
Voluntaris que han de nodrir els laboratoris mòbils que a partir de dilluns, i arreu del territori nacional, han d’iniciar al cribratge massiu per saber l’estat d’anticossos respecte de la Covid-19 encara ara no saben la planificació que els espera. Entre alguns d’aquests voluntaris, molts dels quals mantenen l’activitat professional, hi comença a haver certa decepció, tot i que el Govern assegura que els ‘stop labs’ estan funcionant amb plena normalitat.

Més de 60.000 persones, segons les dades oficials de l’administració, s’han inscrit per fer-se els tests que, de forma massiva, s’inicien dilluns per al conjunt de la població. Avui i demà familiars de voluntaris i altres persones que participen en tot el dispositiu s’estan sotmeten a les proves, que majoritàriament es realitzen a l’aparcament del Prat Gran, a Escaldes. El comú ha afirmat a les xarxes socials que des del punt de vista logístic, la instal·lació funciona a ple rendiment.

El cap de Govern, Xavier Espot, juntament amb el ministre d'Interior i Justícia, Josep Maria Rossell, i el secretari d'Estat del departament, Joan León, han visitat el punt de control d'Andorra la Vella, a l'aparcament vertical de Prat de la Creu, on hi havia també els principals dirigents comunals (els cònsols Conxita Marsol i David Astrié) o, per exemple, el director de Protecció Civil, Christian Pons. També en aquest punt de cribratge s'han estat fent proves.

L'executiu ha comunicat que durant el dia d’avui s’han fet 1.084 tests a membres de l’operativa i els seus familiars, així com als cossos especials; en total se n'han fet ja uns 2.500

L'executiu ha comunicat que durant el dia d’avui s’han fet 1.084 tests a membres de l’operativa i els seus familiars, així com als cossos especials. Una dada que s’ha de sumar a les més de 1.500 proves fetes a aquests col·lectius durant aquesta setmana, assolint una xifra superior als 2.500. No ha donat cap dada sobre els resultats. Però el cert és que hi ha hagut un alt nombre -pel que s’esperava, és clar- de voluntaris i sanitaris que han d’acudir als laboratoris mòbils que han donat positiu d’immunoglobulines del tipus M. Això és, de les que fan sospitar que la persona en qüestió té la malaltia activa. Reposar de voluntaris davant d’una operativa tan àmplia no està sent fàcil. D’aquí que s’hagin de refer plànnings i aquests encara no estiguin del tot apunt.

També hi ha personal sanitari, els que inicialment són els responsables de fer les punxades, a qui s’ha demanat de fer més hores o dur a terme més torns dels que inicialment s’havien planificat. L’engranatge, doncs, no sembla prou madur. Cert és que en previsió que hi hagi peces que hagin d’acabar d’encaixar, el Govern mateix va demanar als comuns que no donessin hores fins més enllà de dimecres de la setmana que ve. Calia primer veure com anaven les primeres jornades.

El ministre de Finances i portaveu governamental, Eric Jover, ha assegurat que el fet que hi hagi més positius dels previstos entre els sanitaris i voluntaris “encara justifica més la necessitat” de fer el cribratge per tal de localitzar “gent positiva dins de la nostra població” que podria anar contagiant. En canvi, quan se li ha demanat si podria ser que els voluntaris que han donat positiu haurien pogut contagiar altres voluntaris, llavors la resposta ha estat que el fet que se sigui positiu en el test d’IgM no vol dir que es pugui contagiar perquè la càrrega viral pot ser molt baixa. En tot cas, Jover no dubta que el cribratge “serà una eina útil per a properes fases”.

Comentaris (10)

Trending