“Els tests evitaran que gent hagi d’anar a l’atur i més morts”

El ministre de Salut i una infectòloga que forma part de l’equip que ha dissenyat l’operativa que ja està en marxa tornen a insistir en les “bondats del projecte”

Joan Martínez Benazet i Cristina Royo durant la compareixença.
Joan Martínez Benazet i Cristina Royo durant la compareixença.
“No ho diem per generar por” però “els tests evitaran que hi hagi gent que pugui anar a l’atur o que hi hagi més morts”. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aquest dimarts amb la metge internista i infectòloga Cristina Royo, component de l’equip que ha dissenyat l’operativa que des d’ahir està en marxa i que dilluns que ve s’obrirà a la població en general, han tornat a insistir en “la bondat del projecte”. En allò que les proves d’anticossos es fan “de forma voluntària” i que “ens ho hauríem de fer quants més millor”.

Malgrat que hi ha 55.000 registrats segons les dades de Govern, també és cert que hi ha persones registrades que no decidiran fins que el seu comú els doni hora si realment acudeixen als laboratoris mòbils o no, fins i tot, hi ha gent que acudirà als ‘stop labs’, si ho fan, després d’haver-se fet fer les analítiques per la via privada i, suposadament, amb més prestacions i detalls. Però això no serveix a l’administració, que vol tenir les dades de tota la població només per a ús epidemiològic, suposadament. Martínez Benazet ha insistit que hi haurà un respecte màxim al “dret a la intimitat” i “garanties jurídiques” alhora que ha demanat un exercici de “responsabilitat” en favor del “bé comú”. Els resultats del test no s’inclouran en la història clínica. Ara, si s’ha estat malalt, sí.

Els tests, han insistit el titular de Salut en un parell d’ocasions, facilitaran que no es perdin “llocs de treball” ni hi hagin difunts. Més difunts, és clar. Es frenarà la transmissió de contagis. “De tot desastre en surt una oportunitat”, ha insistit Martínez Benazet referint-se a “un drama mundial” davant el qual “s’ha actuat de la forma més responsable” possible. El ministre ha traçat un panorama dramàtic, certament, “amb pèrdues de vides”, “seqüeles” amb derivacions de la malaltia cap a fibrosis pulmonars, “pèrdues econòmiques, problemes socials… No estem amenaçant”, ha remarcat usant un to cada vegada més advertidor.

Martínez Benazet ha insistit que hi haurà un respecte màxim al “dret a la intimitat” i “garanties jurídiques” alhora que ha demanat un exercici de “responsabilitat” en favor del “bé comú”

“No hi ha cap amenaça. Ningú no amenaça, l’amenaça està a fora i no és una grip”, ha insistit Martínez Benazet que els darrers dies ha endurit molt el seu missatge amb la suposada voluntat que la ciutadania es faci sí o sí els testos que la infectòloga Cristina Royo, metgessa internista a l’hospital sorgida de l’escola de Can Ruti, el mateix centre on treballa l’assessor governamental Oriol Mitjà, ha explicat una mica més tècnicament com són, perquè serveixen i la prova a què s’han sotmès els dispositius.

Royo també ha apuntalat el discurs de la necessitat de fer-se els tests i la importància global que tindran per decidir sobre polítiques de desconfinament o altres qüestions com, per exemple, aclarir futures estratègies hospitalàries, com poden ser la diferenciació de zones Covid i zones que no ho siguin. O poder detectar nous focus de la malaltia, entre altres qüestions. Juntament amb el ministre han tornat a insistir en “la importància de realitzar les proves” perquè “no hi ha cap país que hagi fet” un projecte com aquest. “La informació serà molt important per a nosaltres i de rellevància per a la comunitat”, ha recalcat Martínez Benazet.

El ministre ha insistit que “la intenció no és classificar les persones sinó el seu benestar i la seva seguretat” i, en aquest sentit, remarquen i remarquen, Andorra pot ser una referència de país lliure de la Covid. Cristina Royo ha explicat en quins casos les persones que se sotmetin al test hauran de quedar aïllats i ha afirmat que fent una doble tongada de tests “ens assegurem que detectem correctament” els paràmetres que s’han d’aconseguir amb les proves serològiques. La doble volta de proves es fa també per “evitar els períodes finestra”, que són aquells espais en què el virus no es mostra.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending