Els sindicats de l’administració acusen el Govern d’enganyar la ciutadania venent fum amb les lleis laborals

USd’A, Sipaag, mestres, policies i duaners lamenten que l’executiu tregui pit amb un informe del Comitè Europeu de Drets Socials a partir de l’anàlisi d’un marc legal que no és vigent i que ara ha anat a pitjor

-
-
Els sindicats de l’administració treuen foc pels queixals. El Govern va emetre dilluns un comunicat, que va tenir molt poc ressò, en què lloava la suposada bona nota que el Comitè Europeu de Drets Socials posava al marc normatiu laboral andorrà. L’executiu en cap moment deia, però, que aquell comitè havia considerat força ajustat als estàndards que existeix la Carta Europea dels Drets Socials a partir de l’anàlisi d’unes lleis que ja estan derogades i que han estat substituïdes per uns textos legals que a parer d’USd’A, Sipaag i representants sindicals de mestres, policies i duaners han empitjorat la situació. “El Govern enganya als ciutadans”, clamen els sindicalistes.

Les cinc organitzacions sindicals han consensuat les darreres hores un extens comunicat en què posen de relleu algunes de les qüestions que el nou marc laboral empitjora respecte de l’anterior. I, també, remarquen la retallada en drets sindicals aplicada quan ja es venia d’una situació en què els propis tribunals, i especialment el Constitucional, ha sentenciat en diverses ocasions que l’administració ha vulnerat drets dels sindicalistes en l’elaboració de diverses lleis. USd’A, Sipaag, SEP, CFPA i SFD exposen en el comunicat diversos dels canvis laborals que s’han dut a terme i que en opinió seva comporten unes condicions molt pitjors que les anteriors per als treballadors.

I conclouen: “Les noves i actuals lleis en vigor, no només no milloren les condicions laborals i d’exercici de la llibertat sindical dels treballadors, sinó que aquests en veuen greument perjudicats, sent els únics beneficiats els empresaris. I què fa el Govern? Doncs fa públic un comunicat elaborat pel Comitè Europeu de Drets Socials, que està basat en unes lleis laboral i sindical que es troben derogades i que, per tant, no són vigents ni aplicables, o el que és el mateix, enganya als ciutadans”

En el comunicat, per exemple, es repassen tot de qüestions derivades del avís previ que s’ha de fer quan es vol acomiadar algú. I s’acaba arribant a la conclusió que “si no es complia amb l’anterior Llei de disposar d’un preavís de durada raonable, encara menys es complirà amb la que s’acaba d’aprovar”. Els sindicats també lamenten que s’hagi abolit la limitació de contractes successius abans de convertir-se en indefinits o que s’hagi creat la contractació per sessions, fomentant, asseguren, d’aquesta manera, els llocs de treball o els ‘contractes escombraria’

Altres aspectes que es detallen són els del descans setmanal o la reducció d’indemnitzacions per acomiadament injustificat. En aquest cas es recorda “que han passat d’un mínim de 45 dies per any treballat a 30 dies, això sí, la llei no ho expressa clarament a l’article 92 com ho feia l’anterior, sinó que s’ha inventat un complicat còmput que només l’inspector de treball és capaç de deduir”. Pel que fa al descans setmanal, l”a llei derogada establia que l’empresari només podia modificar-lo per raons d’organització avisant amb una antelació mínima de tres mesos. La nova llei fixa que l’antelació pot ser només d’un mes (article 61)”. Finalment es recorda que “un altre canvi important i altament perjudicial per als treballadors el trobem en l’acomiadament no causal en cas de contractes de durada determinada”.

Comentaris (6)

Trending