Els sindicats de l’administració acusen el Govern de fer de ‘Robin Hood a la inversa’

-
La majoria dels sindicats de l’administració acusen el Govern d’haver fet una última “maniobra indignant” requalificant tot un seguit de llocs de treball i, després de reduir molts dels salaris més baixos de la Funció Pública, acordar l’increment d’altres de més alts, aplicant “la llegenda de Robin Hood en sentit invers”. El sindicat de funcionaris de l’administració general (Sipaag), el dels ensenyants (SEP), el sindicat policial CFPA, la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) o els representants dels duaners (SFD) han denunciat que al seu entendre la polèmica última requalificació laboral admesa per la ministra de Funció Pública s’ha dut a terme en base a uns reglaments que encara no estarien aprovats.

En un comunicat, els cinc col·lectius sindicals mantenen que “sembla que fins a la darrera sessió el Govern en funcions ha arreglat la situació d’alguns alts càrrecs que tornen a ocupar els seus antics llocs tècnics o d’altres fets a mida. O almenys això sembla pel que hem sabut, com sempre, abans per la premsa que per la comunicació dels nostres governants, que no es caracteritzen per la seva transparència”. Els sindicalistes afirmen que “encara que alguns llocs de treball mereixin un augment de sou, la manera arbitrària de fer-ho, abans d’aprovar-se el Reglament de carrera professional i sense explicacions de cap mena, es podria qualificar de deplorable i desproveïda de tota ètica”. 

Els representants sindicals de la Funció Pública consideren que les requalificacions, fetes com s’han fet, i “sempre que siguin certes”, “deuen ser il·legítima i mancada de base normativa”

Sipaag, SEP, CFPA, USd’A i SFD han repassat els arguments donats per la titular ministerial en funcions Eva Descarrega, fent referència a preceptes legals, i afirmen que “entenem, doncs, que d’acord” amb la llei del cos diplomàtic, “la progressió en els rangs diplomàtics de les reincorporacions encara no està definida i s’ha d’atorgar amb subjecció al reglament pendent d’aprovació”. Per tant, “la maniobra, en cas que sigui certa, no només deu ser il·legítima i mancada de base normativa, sinó que resulta encara més indignant si tenim en compte que l’apliquen els mateixos governants que han volgut enfrontar els treballadors de l’administració entre nosaltres i amb els de l’empresa privada”. 

Els sindicats han recordat que via la nova Llei de la funció pública s’han reduït els complements d’antiguitat o “després de les eleccions generals, van retallar els salaris de les noves contractacions descomptant l’IPC del 2011 i el 2012, de manera que des de l’abril ja hi ha molts treballadors que cobren menys, i afecta precisament els que tenen sous més baixos. Ara entenem que es tractava d’aplicar la llegenda de Robin Hood en sentit invers”, conclouen. També especifiquen que Funció Pública no ha explicat mai amb claredat aquella reducció, ja sigui del complement d’antiguitat o de l’IPC. “De moment ja s’ha aplicat aquesta retallada i ara, en contrapartida, ens trobem amb una requalificació salarial per a alguns ministeris i departaments decidits a dit. És un insult a la intel·ligència en tota regla”

Els sindicats manifesten que “no hauríem de ser nosaltres qui recordés als alts càrrecs governamentals que estar al capdavant d’un ministeri comporta l’honor de servir el país de manera temporal i no un privilegi que després ha de continuar” i també envien un missatge al futur Govern, que a parer de Sipaag, SEP, SFD, CFPA i USd’A “és corresponsable de les decisions preses en la legislatura anterior. Si vol donar alguna imatge diferent de voluntat de diàleg amb els treballadors i de negociació amb els seus representants, ho té molt complicat, perquè els seus antecessors li han deixat un panorama realment difícil de justificar. Els sindicats demanarem explicacions sobre la qüestió i exigirem que s’aturin les requalificacions improcedents, sense perjudici que calgui revisar, per imperativa necessitat, les graelles salarials i la carrera professional de tota l’administració”.