Els positius per coronavirus pugen a 308 amb 41 nous casos i dues noves altes

L’increment és lleugerament inferior al registrat el divendres i també hi ha menys interns a l’hospital i a l’unitat de cures intensives

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha xifrat en 308 les persones que han donat positiu per coronavirus a Andorra. La dada s’ha incrementat en 41 casos, un augment lleugerament inferior al detectat entre dijous i divendres. Les dades positives venen, en aquest cas, pel nombre d’altes, amb 3 dues noves, i per la reducció del nombre de pacients ingressats a l’hospital -ja només 42- i d’internats a la unitat de cures intensives (10, un menys que divendres).

Dels 308 positius, hi ha 300 actius. Fins a cinc persones han estat donades d’alta des de l’inici de la crisi. Cal lamentar, això sí, la mort de tres dels malalts. A banda, hi ha 80 sanitaris. Pel que fa a l’hospital, s’ha reduït el nombre de pacients internats a 42 -en comparació als 47 del divendres- . D’ells, deu, un menys que ahir, estan a l’UCI, el que suposa emprar la meitat dels recursos del servei de vigilància intensiva.

Pel que fa al Cedre, hi ha 16 positius i 4 padrins ja en la fase final de la malaltia, tot esperant donar negatius en dues anàlisis per obtenir l’alta mèdica. Benazet entén que, amb aquestes dades sobre la taula, es pot afirmar que “està funcionant la separació de padrins” i, de fet, ha recordat que “Catalunya segueix el model”. Per això, apunta que “creixem que hem encertat”, ja que, tot i que “no garanteix al 100% no tenir malalts”, sí que aconsegueix “posar dificultats al virus”. També ha volgut fer un reconeixement a les famílies que han volgut acollir el padrí a casa durant aquests dies.

Benazet avança que s'ha aconseguit garantir el subministrament del fàrmac amb el qual tractar tots els casos i els seus contactes

A l’hora de valorar les dades, Benazet ha apuntat que “evolucionem en dents de serra”, fet que es deu a la població petita d’Andorra. “Aquí, petites variacions poden ser significatives”, ha indicat. Per tant, considera que “la corba s’ha de mirar al llarg dels dies”. Tot i això, ha defensat que “crec que l’estratègia està funcionant en comparació amb els països veïns”, tot i advertir que, ara per ara, “el risc més gran és saturar l’UCI” i, per tant, “cal ser curosos”.

En aquest sentit, ha volgut lamentar que es continuen veient “actituds incíviques i insolidàries” amb gent fent esport a l’aire lliure, com ara ciclistes. “Si tens un accident, pots dificultar atendre altres persones i el teu contagi a tu pot ser que no et faci res però a altres persones els pot portar a l’UCI”, ha manifestat.

Un altre punt positiu anunciat durant la roda de premsa d’aquest dissabte és el fet que hi ha garantit subministrament d’hidroxicloriquina suficient per donar ja tractament a tots els infectats, siguin casos greus o lleus, i que s’espera que, al llarg de la setmana vinet, es pugui atendre també amb aquest fàrmac els contactes. “Se’ns garanteix una arribada fluida”, ha afirmat el titular de Salut, que confia que ja durant la setmana vinent els medicaments pugui arribar a tothom a qui es vol facilitar.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending