Els portuguesos tenen dos dies per revisar les dades si volen votar a les eleccions d’octubre

Fins dilluns inclòs s’ha d’actualitzar el domicili si es vol emetre el vot via correu postal o bé es pot comunicar que es prefereix acudir al dia que toqui a la seu del consolat a dipositar el sufragi a l’urna

-
-
Als residents portuguesos que vulguin votar per correu postal en les eleccions legislatives del proper 6 d’octubre els queden dos dies -demà, divendres, i dilluns- per revisar les dades personals i, si cal, actualitzar-les. Si sobretot l’adreça postal no és correcta, la documentació no arribarà degudament i després no es podrà emetre el vot. El cònsol honorari de Portugal, José Manuel da Silva, ha explicat que els darrers dies hi ha hagut nombroses modificacions de dades. També es pot comunicar que es vol votar de forma presencial al consolat quan arribi el dia.

Da Silva ha explicat, però, que el fet que els residents portuguesos tinguin al dia les seves dades personals ha de ser una constant, no només quan s’acosten eleccions. El consolat, al carrer Prat de la Creu d’Andorra la Vella, està obert de 9 del matí a 2 de la tarda. El coordinador del Partit Socialista portuguès al Principat, João Luis Pereira, ha fet una crida als electors a repassar les seves dades per així poder participar del procés electoral, que és l’única manera de fer avançar les coses. Alhora, ha lamentat que hi sol haver un pobre interès en votar.

A través d’un portal específic, es pot consultar quines són les dades oficials que consten a l’administració portuguesa de cadascú. D’aquesta manera, una consulta en línia pot estalviar desplaçaments innecessaris al consolat -encara que no és sobrer, de fet, és necessari, comunicar que es té la intenció d’acudir el dia que escaigui a dipositar el sufragi a l’urna que hi haurà al consolat- o, pel contrari, pot alertar que cal, sí o sí, actualitzar les dades. 

Tant Da Silva com Pereira han reconegut que malauradament és massa normal que, com a mínim a nivell electoral, els residents no canviïn les seves dades i encara figurin registrats a Portugal o que hagin fet algun canvi de domicili al Principat i no ho hagin fet constar. Si quan arribi el dia límit per poder trametre el vot per correu (aquí es pot consultar tot el calendari electoral) no s’ha rebut la documentació al domicili, de cap manera no es podrà votar a no ser que s’hagi anunciat, també fins dilluns, que s’acudirà a votar presencialment quan escaigui.

És a dir, per norma general l’administració portuguesa enviarà la documentació als residents a l’exterior perquè votin per correu. Si es vol votar al consolat s’ha de comunicar entre avui i dilluns i després ja no arribarà la documentació per poder emetre el vot per correu postal. I si no es ‘reserva hora’ per poder votar presencialment i pel que sigui la documentació no arriba al domicili perquè no es tenen les dades correctes o actualitzades no es podrà votar.

Les eleccions del 6 d’octubre serviran per renovar l’assemblea legislativa de la República portuguesa i, en virtut d’això, escollir el govern que escaigui. Ara mateix, el primer ministre, que és el càrrec que indirectament s’acabarà escollit en virtut d’aquells comicis, és el socialista António Costa, que ara mateix seria el més ben posicionat per reeditar victòria electoral. Socialistes (PS) i socialdemòcrates (PSD) són les dues formacions majoritàries al país veí, essent els primers d’esquerres moderats i, el segons, de centra-dreta.

Comentaris

Trending