Els podòlegs clamen contra els controls policíacs ‘excessius’ després que Govern els demanés activar-se

Les clíniques van acordar per ‘autoprotecció’ tancar des del 13 de març fins al 2 d’abril, quan l’administració els va reclamar que fessin serveis de guàrdia o urgències

-
-
El Col·legi de Podòlegs treu foc pels queixals contra l’administració. El ministeri de Salut i la policia, o en l’ordre invers, són el blanc de les seves queixes. Dos controls policials en menys de 24 hores al mateix centre de podologia han tret de polleguera el col·lectiu, que clama contra el que consideren un abús de l’autoritat, almenys, per part dels agents que van dur la primera de les actuacions, aquest dijous.

Portaveus oficials del col·legi han recordat que els professionals del sector, davant el risc de contagi, van decidir tancar totes les consultes des del 13 de març i fins al 2 d’abril, quan es van reactivar per a casos urgents a demanda del ministeri, davant la necessitat que algunes persones tenien de poder acudir al servei. Les fonts consultades han reconegut que els darrers dies han arribat casos realment greus a les clíniques. Actualment hi ha set professionals treballant i cinc clíniques obertes.

“Si es va omplir la consulta i després han pogut al·legar que hi havia excés d’aforament va ser perquè els policies van tenir aturada durant una hora la podòloga que estava treballant”

Els podòlegs van demanar poder-se gestionar ells mateixos les guàrdies o els casos urgents coneixedors com són tant dels seus clients com de la matèria. I fins ara no hi havia hagut cap problema fins que aquest dijous una patrulla de la policia va acudir, de males maneres segons el col·legi, a inspeccionar una de les clíniques. “Només treballem un podòleg per consulta i adoptem totes les mesures de seguretat. Va ser l’administració que ens va demanar que no fóssim tant estrictes a l’hora de filtrar les urgències”, expliquen fonts oficials del col·lectiu, tot afegint que el Govern “ens ha demanat fins i tot que com a voluntaris puguem acudir als centres sociosanitaris, als hotels sanitaris i a l’hospital”.

El col·legi es queixa de les formes emprades per la patrulla que va anar a fer la inspecció, que en el moment d’acudir a la clínica tenia dos pacients, un espera i, l’altre, essent atès. “Si es va omplir la consulta i després han pogut al·legar que hi havia excés d’aforament va ser perquè els policies van tenir aturada durant una hora la podòloga que estava treballant. Si no hi hagués hagut aquest atur no hi hauria hagut cap col·lapse”, hi han afegit les fonts.

Responsables del col·legi van haver d’intervenir davant la policia per intentar resoldre la situació. Si bé és cert que els agents van acabar marxant, també ho és, asseguren fonts del col·lectiu, que no han pogut parlar amb cap responsable del cos per poder-los demanar explicacions. Tampoc es van identificar amb la placa els dos agents intervinents, de qui retreuen “la mala educació”. En tot cas, avui una altra patrulla ha tornat a la mateixa clínica i han constatat que tot estava en ordre.


Un dels casos observats aquests darrers dies. | ARXIU PARTICULAR

De fet, des del Col·legi Oficial de Podòlegs s’assegura que “a nosaltres no ens fa res tancar les consultes a partir de l’1 de maig i fins que considerem que és adient tornar-les a obrir, derivant mentrestant tots els casos cap al servei d’urgències”. Aquest aspecte, han assegurat les fonts oficials consultades, el voldrien tractar amb el ministeri de Salut, però es troben que tampoc no han trobat cap interlocutor amb qui poder fer el punt de la situació.

De fet, les crítiques també van contra els responsables ministerials i ja més enllà de la situació derivada de la Covid-19. I és que fa més de dos anys i mig, asseguren fonts del col·legi, que estan tramitant un expedient contra una clínica que no està degudament regularitzada, però que el Govern va autoritzar en el marc d’un procés d’inversió estrangera. L’expedient està sobre la taula del ministeri fa molt temps, però “mentre ha rebut els responsables de l’empresa per conèixer la seva versió, al col·legi oficialment no l’ha escoltat perquè la trobada s’hauria hagut de fer durant aquests dies de confinament i no ha pogut ser”.

Comentaris (5)

Trending