Els Jocs dels Petits Estats, a punt d’anul·lar-se

El patronat creat per a la seva organització analitzarà aquest dijous la proposta d’ajornament que ha fet el Comitè Olímpic i l’alternativa que es baralla seria demanar fer-los el 2025

-
-

Els Jocs dels Petits Estats no se celebraran l’any vinent a Andorra. El patronat de la fundació que es va crear per a la seva organització es reunirà aquest dijous i la proposta que des del Comitè Olímpic (COA) es traslladarà a Govern és la proposta de cancel·lació. S’entén que les conseqüències de la crisi del coronavirus faria molt complicat que la cita es pugui realitzar de forma satisfactòria i es considera que l’anul·lació és la millor opció, amb la possibilitat d’acollir-los més endavant, amb el 2025 com a data probable.

Finals de maig del 2021. Era la data prevista perquè el Principat albergués per tercer cop la cita que aplega els millors esportistes dels mini Estats europeus. Almenys, fins fa un mes i mig. L’esclat de la crisi del coronavirus ho ha canviat tot. Tant que la proposta de cancel·lació es posarà aquest dijous sobre la taula del patronat. La proposta parteix del COA que, de fet, ja ha informat d’aquesta possibilitat a la resta de comitès olímpics participants.

“Probablement, els ajornarem”, ha admès el president de l’entitat, Jaume Martí. De fet, ha recordat que ja havia avisat fa setmanes d’aquesta possibilitat, arran de l’esclat de l’emergència sanitària. “Ja vaig dir que si el país patia molt, seria difícil conservar-los”, ha comentat. I Andorra està sofrint. Ara ja queda clar que l’impacte de la crisi de la Covid-19 en l’economia serà fort i, per tant, s’entén que no és el millor moment per desviar diners cap a una cita esportiva.

S'entén que no és el moment d'una cita que desviaria diners ara necessaris en altres àmbits i, a més, hi ha infraestructures que no estarien enllestides

Hi ha altres motius, però, que se sumen al cost que tindria l’organització dels Jocs. Entre ells, el fet que la crisi ha provocat un retard en obres que es consideren claus per tenir a punt les infraestructures. Un exemple clar és la piscina dels Serradells. Ja en circumstàncies normals hi havia un risc important d’arribar a temps. Ara, sense que els treballs hagin pogut començar, sembla impossible que la instal·lació estigués a punt a temps si la cita es mantenia.

També es considera que la preparació dels atletes no seria idònia. I és que s’és conscient que les restriccions que es puguin imposar per prevenir possibles rebrots del virus poden dificultar la preparació dels esportistes. I no només a Andorra, sinó també a la resta de països.

Per tots aquests motius, la conclusió és que els Jocs, si no s’ajornessin, es podrien fer, sí. Però “descafeïnats i patint molt”. No serien, doncs, satisfactoris. I, per això, es considera més adient anul·lar-los a l’espera d’un millor moment. La decisió l’haurà de prendre el patronat, però queda clar que, vist que la proposa el mateix COA i l’estrès que ja viuen i viuran les arques públiques, Govern difícilment posarà impediments.

Es tracta, això sí, d’un ajornament. Es té clar que Andorra tornarà a acollir els Jocs dels Petits Estats. L’opció més probable que hi ha sobre la taula és l’any 2025, que està lliure. El 2023 també seria una opció, però, per ara, aquell any està reservat a Malta. Només en el cas que aquest país es plantegés retardar-los, el Principat valoraria agafar el relleu. Pel 2027, Mònaco fa temps que té agafada la tanda. En tot cas, qualsevol decisió hauria de ser adoptada per l’assemblea dels Jocs.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending