El nombre d'infectats per coronavirus ja s'eleva a 39

Benazet apunta que la gran majoria de casos són lleus i només quatre romanen a l’hospita mentre que 30 persones més estan pendents del diagnòstic

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

Ja són 39 les persones d’Andorra infectades amb el coronavirus. L’arribada dels resultats al llarg d’aquest dilluns ha disparat el nombre de casos, tot i que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha volgut remarcar que la gran majoria d’ells són lleus i no requereixen internament hospitalari. Encara queden 30 persones pendents de proves, entre els quals 14 sanitaris. Només d’un d’aquests està al centre mèdic.

El salt en les dades de les darreres hores és important. Tot i això, Benazet ha volgut incidir que al llarg d’aquesta jornada s’han rebut resultats tant de gent a qui es va fer la prova fa tres dies com de persones que es van sotmetre ahir. Dels 39 infectats, 35 presenten símptomes “molt lleus” i es troben a casa seva. Només quatre romanen a l’hospital, entre ells el pacient que estava a la unitat de cures intensives (UCI). Estava, perquè ha millorat sensiblement i ha pogut ser traslladat a planta. De tots ells, dotze són professionals sanitaris. El ministre ha volgut indicar que de totes les persones afectades “es pot seguir la cadena epidemiològica”.

Una cosa que s’ha volgut remarcar des del Govern és que part del salt entre el nombre de casos -en la roda de premsa del matí hi havia tot just 16- es deu principalment al fet que al llarg de la jornada han anat arribat els resultats de proves fetes en els darreres tres dies. Un total de 23 nous. A banda, hi ha 30 persones més amb símptomes que estan pendents dels resultats de les anàlisis. 14 d’ells són sanitaris. Tots tret d’un es troben esperant el diagnòstic al seu domicili, amb les mesures de seguretat necessàries.

Al llarg del dia també han arribat fins a 12 resultats negatius, entre ells els de tres menors

Sobre l’elevat nombre de casos tan sospitosos com confirmats en el col·lectiu de sanitaris, Benazet ha indicat que les àrees més afectades de l’hospital són la de prevenció d’infeccions, la d’urgències i la de medicina interna. A banda, ha apuntat que un dels positius és justament el d’un sanitari que va atendre l’home que va patir un infart quan esquiava al Pas de la Casa i que, un cop a Sant Pau, se li va diagnosticar la malaltia abans de perdre la vida. “Això era molt difícil de preveure”, ha indicat. Des del ministeri també s’ha volgut remarcar que de les proves rebudes al llarg d’aquest dimarts, 12, entre elles les fetes a tres menors, han donat negatiu.

El titular de Salut ha volgut insistir que actualment tots els casos detectats fins al moment vénen dels estudis epidemiològics duts a terme els últims dies. A la vegada, ha insistit, una vegada més, en el missatge que es repeteix des de fa dies: “Cal quedar-se a casa per reduir al màxim la possibilitat de contagis”. A banda, i parlant dels professionals sanitaris afectats, ha remarcat que “ens estan defensant a tots de l’epidèmia” i, per tant, ha reclamat que “siguem tots curosos i seguim les instruccions”.

Benazet ha avisat que al llarg dels propers dies seguiran arribant positius. “Anirem tenint casos però hem d'intentar que sigui el menor número possible”, ha indicat el titular de Salut. De forma espacial, ha afirmat, “hem de salvaguardar la població més fràgil”.

Diversos padrins del Cedre han presentat febre i estan aïllats, un d'ells a l'hospital, a l'espera dels resultats

Justament, el centre sociosanitari del Cedre és un dels punts claus en aquesta missió. Benazet ha explicat que hi ha diversos padrins, 6 o 7, que han desenvolupat febre i han estat aïllats en habitacions. Se’ls ha fet les proves i s’està a l’espera dels resultats. Un d’ells està a l’hospital. El ministre ha apuntat que tot fa pensar que tres d’ells el que pateixen són infeccions urinàries però que igualment se’ls ha fet les anàlisis per “ser més exhaustius”.

Sobre la possibilitat que les persones infectades continuïn transmetent la malaltia un cop curades, el ministre ha apuntat que no han pogut finalitzar per motius tècnics la reunió amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Tot i això, ha remarcat que no es considerarà una persona infectada totalment sense risc de contagiar la malaltia fins que no superi dues proves amb negatiu o no hagin passat quinze dies sense símptomes.

Benazet ha volgut fer una crida clara a la població. “Un pot pensar que si l’agafa tot just passarà per un refredat però ha de tenir present que el pot transmetre a personal sanitari o a persones vulnerables”. Per tant, el de confinar-se “és un esforç que hem de fer tots” i no pot ser que “es malmeti perquè alguns ciutadans tinguin actituds incíviques”. De fet, ha advertit que “segons què es faci es pot considerar com un atemptat contra la salut pública” i, per tant, suposar sancions importants.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending