Els funcionaris del comú d’Andorra la Vella cobren el GAd’A i ara clamen contra l’IRPF

La corporació ha abonat el deute acumulat i ara els treballadors es troben que superen el llindar remuneratiu i han de fer la declaració per un impost que al seu dia ni tan sols existia

-
-
No tot és or el que lluu. Ho saben prou els funcionaris del comú d’Andorra la Vella. Els empleats comunals que estaven pendents de rebre el deute derivat del complement que ha estat durant deu anys envoltat de polèmica legal ja l’han cobrat. Però ara es troben que amb els muntants percebuts superaran el llindar mínim pel qual quedaven exempts de l’IRPF o, en tot cas, hauran de tributar per unes quantitats que haurien d’haver cobrat quan l’impost ni tan sols existia.

El comú va complir el compromís definitivament contret i amb la nòmina d’abril els prop de cent treballadors que havien de cobrar quantitats derivades dels GAd’A del 2008 i el 2009 van percebre de cop tot el deute. En funció del salari que rebien en el seu moment que es va fer la controvertida valoració, les quantitats meritades eren més altes o més. Molts dels empleats han rebut de l’ordre dels 10.000 euros. De fet, la corporació de la capital va sol·licitar un crèdit extraordinari d’un milió d’euros en xifres rodones per poder fer front al deute, que havia d’abonar en virtut de diverses sentències i altres resolucions judicials.

Ara, el problema que tenen molts funcionaris és que han de declarar aquests diners en funció d’un impost que al seu dia no existia. En el seu moment, els diners que ara han percebut haurien estat nets, per dir-ho d’alguna manera. Ara hauran de tributar IRPF. Molts dels treballadors estan fent pinya per exigir una solució a aquest nou inconvenient. Segons algunes fonts, la resposta tècnica que s’hauria donat inicialment des del comú és que mirin de sumar tants suports com puguin i acudir davant el ministeri de Finances per tal que els resolgui el problema.

Pel moment, el departament de tributs no té cap indicació -i el que és més important, no disposa de cap base legal- per eximir els treballadors d’haver de sotmetre’s a la retenció impositiva pertinent derivada de l’IRPF. L’enuig entre el personal -no tot però sí bona part- que ha acabat percebent el deute és notable. I es lamenta especialment com n’ha estat de mal gestionada la situació des del primer moment. I, remarquen, per tres cònsols i equips comunals diferents.

Comentaris (1)

Trending