Els experts sanitaris donen per sanats els dos casos de sarna que van posar en alerta la presó

Els dos reclusos afectats per la malaltia contagiosa ja fan vida normal dins el centre després d’estar aïllats uns dies en cel·les separades 

-
-
Els experts sanitaris que han estat al cas dels dos casos de sarna detectats entre reclusos al centre penitenciari consideren sanats els dos presos, que ja fan vida normal encara que òbviament en reclusió. Es tracta de dos interns que ja estaven al mòdul de penats i que fa entre dues i tres setmanes van ser diagnosticats després de temps de queixar-se de fortes coïssors i picadures. Una vegada els metges van fer el seu diagnòstic, es va desplegar un protocol que tant des d’Interior com des de Salut es considera el correcte malgrat que la gestió del cas ha estat molt criticada tant per part de treballadors de la mateixa presó com d’altres professionals que hi mantenen contacte.

Els dos reclusos afectats van ingressar al centre penitenciari el desembre, segons fonts coneixedores del cas, i hores d’ara ja estan penats. La suposició és que un d’ells ja portava el ‘virus’ al cos des de l’exterior. Els paràsits que causen la malaltia, però, no sempre s’activen tot i que sovint estan en el cos humà. Per tant, les fonts consultades han afirmat que els experts creuen que un dels interns ja duia el paràsit al cos quan va ingressar al centre i que amb posterioritat va acabar desenvolupant la malaltia, que va contagiar al seu company de cel·la. Tots dos, condemnats per causes distintes, van compartir activitats amb altres reclusos que no han resultat infectats.

Una vegada hi va haver el diagnosi clar sobre els símptomes que presentaven els dos interns, des de la direcció del centre penitenciari, segons fonts governamentals, es van fer les comunicacions escaients tant a Interior com a Salut. Es van dur a terme les xerrades informatives que es van creure oportunes i es van avisar els contactes de risc, és a dir, aquelles persones que per raons diferents -els seus advocats, per exemple- hi havien estat en contacte. A banda dels dos reclusos, no hi ha hagut cap més contagi. Ni entre la població reclusa o els treballadors del centre ni entre els col·laboradors externs.

Les cel·les que han ocupat els malalts aquests dies han estat desparasitades i la seva roba i objectes personals degudament tractats

Els dos infectats van ser canviats de cel·la amb el seu acord i després d’avisar tant els tribunals com la policia. I se’ls va ubicar en cel·les distintes per no afectar el procés de recuperació. Una empresa especialitzada va desparasitar la cel·la on inicialment havien estat reclosos els dos homes. La roba que havien usat es va rentar a 60 o més graus i les altres pertinences que no podien ser rentades -llibres, documents,…- es van aïllar en bosses precintades durant tota una setmana per aconseguir que així morís el paràsit causant de la sarna o escabiosi.

Una vegada han remès els símptomes i s’han donat per sanats els dos reclusos, han tornat a la seva cel·la inicial i s’han desparasitat els dos espais on han estat aïllats durant uns dies. Ara hauran de seguir durant un temps un control dermatològic però es creu que l’episodi ja ha remès i, fins i tot, s’ha extingit. També han estat revisats altres interns que per antecedents podien ser propensos a agafar la malaltia o reclusos que han sentit algunes símptomes que podien ser compatibles amb la sarna. Cap d’ells ha donat positiu i aparentment la situació ha tornat a la normalitat.

Segons les fonts consultades, és la primera vegada, en el cas del nou centre penitenciari de la Comella, que es dóna un episodi d’aquesta malaltia, eradicada de manera general però encara molt present en certs col·lectius, com ara, justament, el penitenciari o els centres geriàtrics. Es pot transmetre pel simple contacte corporal encara que la transmissió no vol dir necessàriament el desenvolupament del contagi. Compartir roba, tovalloles, llençols o altres elements personals -raspall de dents- pot facilitar i molt el contagi.

Etiquetes

-

Relacionat

Malestar per la gestió dels casos de sarna a la presó
-

Relacionat

Alerta al centre penitenciari per dos casos de sarna

Comentaris (1)

Trending